7. 2. 2014

Stejně jako mnozí jiní obyvatelé naší městské části se i já poměrně často pohybuji po Praze 4 pěšky. Pěší chůze je prospěšná v mnoha ohledech, šetří životní prostředí, nic nás nestojí a má pozitivní vliv na naše zdraví, i když poslední zmíněná věc může být diskutabilní.

Stav chodníků je místy opravdu tristní. To, co můžeme najít na jejich povrchu, pro tuto chvíli pominu. Jedná se o technický stav těchto komunikací, který není dobrý. Chodníky jsou plné výmolů, často několikrát spravované, přičemž každá taková oprava se na nich negativně podepíše.

Z části je uvedený stav způsoben stářím chodníků, zčásti ale také úpravy inženýrských sítí, kvůli kterým je potřeba povrch porušit. Pokud jsou tyto úpravy povolovány, měl by být vyvíjen tlak na jejich realizátora, aby následné práce, které je zahladí, byly provedeny tak, aby chodník ve finále nebyl vlnitý. Velmi častý jev je také to, že několik měsíců starý nebo spíš nový chodník je znovu rozkopán a následně „opraven“ takovým způsobem, že nad tím občané jen kroutí hlavou.

V minulosti, když se nadhodilo téma špatného stavu chodníků, se mnozí politici zaklínali mantrou TSK (Technická správa komunikací – pozn. autora). Vyjádření ve smyslu, ano my vás občany chápeme, ale toto má na starost TSK, by zaznívat neměla.

Správa komunikací a tedy i stav chodníků patří do gesce této organizace, ale městská část má povinnost udělat maximum pro to, aby se stav zlepšil. Řešení tohoto stavu je samozřejmě otázka financí, které jsou omezené. Ani v budoucnu nemůžeme čekat nějaký dramatický nárůst objemu prostředků, které bychom mohli za tímto účelem použít. Přesto bychom se jako TOP 09 měli pokusit špatný stav chodníků řešit a přicházet s konkrétními návrhy  míst, které je potřeba opravit. Pokud se to podaří, obyvatelé Prahy 4 takový přístup jistě ocení.

Lucie Koudelová, místopředsedkyně MV TOP 09 Praha 4

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme