Zelení se v Praze 3 zbavují koaliční odpovědnosti

19. 11. 2013

Vedení radnice Prahy 3 pod vedením TOP 09, ČSSD a sdružení Žižkov (nejen) sobě (SZ, KDU-ČSL, nez.), k 1. srpnu úspěšně dokončilo transformační proces, kterým sloučilo čtyři obcí vlastněné akciové společnosti do jediné obchodní společnosti s názvem Správa majetkového portfolia Praha 3. Při obsazování řídících orgánů společnosti však nenastala stoprocentní koaliční shoda. Ze svých pozic odstoupili zástupci Strany zelených a vzdali se tak koaliční odpovědnosti za další vývoj v této obecní firmě.

Matěj Stropnický (SZ), člen dozorčí rady a Filip Neusser (SZ), člen představenstva, jako důvody své rezignace uvedli nesouhlas s absencí Pavla Hurdy (ODS) v dozorčí radě a výtky k volbě ředitele této akciové společnosti.

Na pozici v dozorčí radě zmíněné společnosti, která byla připravena pro jednoho z celkem 13 opozičních zastupitelů, byli opozicí nominováni pouze dva zájemci - paní Alena Hronová (KSČM) a Pavel Hurda (ODS). Nikdo jiný z řad zastupitelů za ODS nebyl do funkce nominován.

Vzhledem ke skutečnosti, že zastupitel Pavel Hurda dle aktuálního výpisu z obchodního rejstříku působí ve více než dvou desítkách společností a v minulosti byl spojován s mnoha korupčními skandály, byla do funkce jmenována zastupitelka Alena Hronová.

Stávající starostka Ing. Vladislava Hujová (TOP 09) k celé situaci dodává: „Možnost kontrolovat procesy a činnost obecní společnosti Správa majetkového portfolia Prahy 3 je prostřednictvím standardních a zákonných mechanismů umožněna všem 36 zastupitelům a to bez ohledu na jejich politickou příslušnost.“

Na pozici ředitele bylo vyhlášeno výběrové řízení, ze kterého však ani po více než třech měsících nevzešel žádný uchazeč, který by splňoval „Pravidla pro výběr nového ředitele nástupnické organizace Správy majetkového portfolia Prahy 3.“ Tato pravidla schválilo představenstvo společnosti na návrh zástupce Strany zelených v průběhu června letošního roku.

Městská část prostřednictvím této společnosti spravuje většinu svého nemovitého majetku a obrat společnosti dosahuje řádově desítek mil. korun. Jelikož pozice ředitele nebyla více než čtvrt roku obsazena a v tomto stavu nebylo možno dále pokračovat, byl vedením pověřen RNDr. Jan Materna (TOP 09). Tento mandát získal na dobu určitou do 31.10.2014 a vykonává jej se zkušební lhůtou 6 měsíců, ve které  je možné pracovní poměr kdykoliv ukončit. Představenstvo ho zároveň pověřilo vypsáním nového výběrového řízení na pozici ředitele nejpozději do 30.4.2014.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme