Starostka Hujová plánuje reformu bytové politiky

27. 2. 2014

Praha, 27. 2. 2014

Starostka Prahy 3 Ing. Vladislava Hujová (TOP 09) převzala iniciativu a zpracovala návrh na nová pravidla bytové politiky Prahy 3. Chce jím zabránit nehospodárnosti při nakládání s bytovým fondem a zaručit maximální transparentnost při přidělování obecních bytů.


Nečinnost ŽnS v čele se zástupcem starostky PhDr. Matějem Stropnickým v oblasti bytové politiky zapříčinila stav, kdy městská část vlastní zhruba 230 volných bytů, u kterých přichází o možný příjem z jejich nájmu ve výši 10 mil. korun ročně. Neřešení této situace a programové cíle městské části, k nimž jsme se zavázali již v roce 2012, mě přimělo zpracovat samostatně návrh bytové politiky Prahy 3. Ten nyní TOP 09 předložila koaličním partnerům, ČSSD a ŽnS k připomínkování“, uvedla starostka Hujová.
Návrh starostky Hujové se zaměřuje především na čtyři prioritní skupiny – seniory, mladé rodiny s dětmi, zdravotně postižené a sociálně potřebné občany Prahy 3 a jasně definuje kritéria uchazeče, postup schvalování žádosti, výši sníženého nájmu i dobu jeho trvání. Snaží se tak nejen o transparentnost, ale také o celkovou srozumitelnost pro občany Prahy 3.


Dalším bodem projednávaných změn by mělo být i přidělování bytů v domech s pečovatelskou službou, které vlastní obec, a o kterých rozhoduje sociální a zdravotní komise.  Z celkového počtu 204 bytů v domech s pečovatelskou službou je obsazeno jen 162 z nich. To znamená, že přes 20% těchto bytů zůstává zbytečně prázdných. „Byla bych ráda, kdyby i paní místostarostka Oubrechtová (ČSSD), která je zodpovědná za sociální politiku, zefektivnila systém přidělování bytů v domech s pečovatelskou službou, kde je v současné chvíli 23 volných, k nastěhování připravených bytů a dalších 19 bude po prováděných rekonstrukcích k dispozici během léta tohoto roku.“, uvedla Hujová. Ročně se v domech s pečovatelskou službou uvolní v průměru 15 – 20 bytů, a tudíž podle starostky není nutné udržovat takovou rezervu.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme