27. 8. 2012

Před prázdninami na žižkovské radnici vyvrcholila politická krize v pravicové koalici vítězné TOP 09 a ODS. Nejdříve rada městské části vyzvala hlasy občanských demokratů a dvou, dnes již bývalých členů TOP 09 starostku Vladislavu Hujovou k odstoupení, následně  zastupitelstvo v červnu odvolalo celou radu a zvolilo novou. V ní zasedli tři koaliční strany – TOP 09, ČSSD a volební koalice Žižkov (nejen) sobě.

„S ODS, jejich vedením a v atmosféře vytvářené jejich politicky brutálními praktikami nešlo již konstruktivně spolupracovat,“ říká v rozhovoru pro RN staronová starostka Vladislava Hujová.

Jak koaliční krize mezi TOP 09 a ODS vlastně začala?

Vše začalo tím, že jsem na základě právního posudku zjistila, že některé materiály zaslané na magistrát mým zástupcem Tomášem Kalouskem ve věci změn v územním plánu hlavního města neprošli legitimním schvalovacím procesem. Upozornila jsem na to hlavní město a místo nápravy ze strany místostarosty došlo k výzvě na mé odstoupení, kterou předložil radě městské části. Na to jsem samozřejmě nemohla reflektovat a rozhodla jsem se toto usnesení pozastavit s tím, že celou věc předložím k projednání  zastupitelstvu městské části, které bylo plánováno na 26. června.

Nebylo možné tuto krizi ještě před jednáním zastupitelstva uhasit a vyřešit?

Opozice hlasy ČSSD a koalice Žižkov(nejen) sobě prosadila k celé věci svolání  zastupitelstva  již na úterý 12. června.  Náš koaliční partner (ODS) na výzvě k mému odstoupení  trval  a na naše ( TOP 09) vstřícné nabídky ke konstruktivnímu jednání nereagoval. TOP 09 jasně deklarovala  svůj  nekompromisní postoj k této výzvě, která nebyla podložena žádnými právními dokumenty, které by prokazovaly nějaké mé pochybení.  Pan Tomáš Kalousek a Ing. Jan Srb,  oba členové naší strany, kteří svévolně iniciovali a hlasovali pro výzvu k odstoupení byli vyloučeni z TOP 09, což náš koaliční partner přeci nemohl vnímat jinak, než jako jasně deklarovanou podporu pražského vedení TOP 09 mě, jako starostce. TOP 09 v den před zastupitelstvem odstoupila od koaliční smlouvy s ODS a následně na zastupitelstvu došlo k odvolání původní a zvolení nové rady. Současně jsem byla opětovně potvrzena do funkce starostky.

Objevili se hlasy, že šlo o dlouhodobě připravovaný plán na politickou změnu, na kterém byla TOP 09 již domluvena s ČSSD a Ž(n)S…

Nebyl to dlouhodobý plán, vznikl až poté, co ODS odmítla reflektovat na faktickou situaci a zaujala mlčící taktiku. Je ale fakt, že možnost shody s tehdy opozičními stranami se projevila již na předchozím zastupitelstvu na jaře tohoto roku. Tehdy opoziční strany podpořili pozastavení masivních investic do oprav panelových domů před privatizací. Museli jsme usilovat o pozastavení  odlivu peněz z radniční pokladny do iracionálních ekonomicky nesmyslných akcí, od kterých ODS odmítala ustoupit a za dané situace tak nebylo možné naleznout společnou pozitivní cestu. 

Co říkáte názorům, které tvrdí, že se jednalo ze strany TOP 09 o zradu pravicové politiky?

TOP 09 po komunálních volbách v Praze 3 vstoupila do koalice s ODS kvůli ideové spřízněnosti obou stran. Avšak vzhledem k praktikám  vedení ODS Prahy 3, neustálým politickým i osobním útokům na  zastupitele z TOP 09 prostřednictvím Žižkovských listů a jednostrannému prosazování neekonomických investic bez jakékoliv snahy o rozpočtovou odpovědnost vůči voličům, nebylo nadále únosné v této koalici pokračovat.

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme