5. 2. 2013

Někteří z nezaměstnaných, kteří byli vloni povinni vykonávat veřejnou službu, jinak by přišli o podporu v nezaměstnanosti, pokračují v jejím výkonu. Nyní už uklízejí dobrovolně.
Přitažlivost této činnosti pro lidi bez práce z Prahy 3 je v tom, že jim zdejší radnice současně s ní pomáhá najít práci. Na ty, kteří se při veřejné službě osvědčili, dává doporučení firmám, a navíc jim finančně přispívá na symbolické odměny.
Lidé, kteří na Žižkově a Vinohradech již čtvrtým měsícem uklízejí rušné ulice, jako jsou Koněvova, Husitská či Seifertova, dostávají 50 korun na hodinu. Někteří nezaměstnaní si tak mohou po tříměsíčním turnusu přijít i na devět tisíc korun čistého.
Dalším motivem, který vyvolává zájem o veřejnou službu, je možnost absolvovat po jejím ukončení zdarma rekvalifikační kurs. Nezaměstnaní mohou například získat řidičský průkaz skupiny C, který je opravňuje řídit nákladní automobil.
Veřejná služba probíhá v blocích tří měsíců. Pokud ji nezaměstnaný absolvuje, dostane od městské části doporučení, které může použít například, pokud se uchází o práci v Pražských službách, společnosti AVE či v jiných firmách. Doporučení přitom vnímají tyto společnosti jako jeden z kladných bodů uchazeče o zaměstnání.
Organizace dobrovolné veřejné služby je založena na spolupráci městské části s pracovištěm úřadu práce pro Prahu 3. Podmínkou zařazení nezaměstnaných do programu veřejné služby v třetí městské části je jejich evidence na zdejším úřadu práce.
Když úřad práce vidí, že nezaměstnaný nemůže dlouhodobě sehnat zaměstnání a nemá peníze, tak ho osloví, zda nemá zájem o veřejnou službu. Pokud ano, s každým novým zájemcem nejprve úřad práce sepíše smlouvu, že do veřejné služby jde dobrovolně.
Na radnici Prahy 3, kde se nezaměstnaní scházejí v osm hodin ráno, dostanou nářadí a vesty s nápisem Městská část Praha 3 a úderem osmé hodiny vyrážejí dvě pracovní party do ulic Žižkova a Vinohrad. Úklid probíhá tak, že jedna trojice má na starosti levou část komunikace, ta druhá pravou. Každý den obě skupiny pracují čtyři hodiny - do 12 hodin.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme