29. 6. 2012

Se vší parádou se s koncem školního roku rozloučili žáci Základní školy Chmelnice. Na prázdniny totiž vyrazí s titulem Ekoškola, který jim v pátek 29. června osobně předala starostka třetí městské části Vladislava Hujová. V mezinárodním programu, který oceňuje pozitivní přístup školských zařízení k životnímu prostředí, přitom chmelnická základka uspěla už potřetí za sebou.

Všeobecné veselí a dobrá nálada opanovaly v pátek dopoledne sportovní hřiště Základní školy Chmelnice. V poslední školní den se tu totiž sešli místní žáci s učiteli a rodiči, aby se společně rozloučili s uplynulým rokem. Při té příležitosti škola z rukou starostky třetí městské části Vladislavy Hujové převzala vlajku, která je dokladem úspěchu v mezinárodním programu Ekoškola. „Jsem velmi pyšná na to, že právě vaše škola již potřetí získala titul v tak silné mezinárodní konkurenci. Doufám, že se vám bude dařit i nadále a přeji vám krásné prázdniny a hodně štěstí do nového školního roku,“ popřála rozesmátým školákům starostka Hujová.

Po slavnostním ceremoniálu následovalo tradiční vyhodnocení uplynulého školního roku a poděkování dětem, které během něj úspěšně reprezentovaly školu v obvodních a městských soutěžích. Oceněni ale byli také nejlepší školní sportovci a sportovkyně a svých patnáct minut slávy si užil i nejvděčnější strávník roku, kterému za příkladné stolování pogratulovaly zaměstnankyně školní jídelny. Zkrátka ovšem nepřišli ani přítomní učitelé a sladký dárek na rozloučenou obdržel i ředitel školy Václav Havelka. „Snad vás vysvědčení potěšila, snad tam máte dost jedniček, které jste si přáli a pokud je tam náhodou nemáte, tak přijďte v září a my vám rádi zase nějaké dáme,“ rozloučil se s dětmi pan ředitel.

V rámci mezinárodního vzdělávacího programu Ekoškola, do kterého je zapojeno celkem 251 tuzemských škol, se žáci snaží snižovat ekologický dopad školy na životní prostředí. V ZŠ Chmelnice tak např. třídí odpad, sbírají staré pečivo pro ZOO, šetří energiemi nebo se starají o údolí říčky Rokytky. O tom, že v přístupu k životnímu prostředí jdou místní školáci příkladem, svědčí i fakt, že jejich základní škola obhájila titul Ekoškola již potřetí za sebou.