1. 5. 2013

Regenerace objektů v ulici Lupáčova byla a je nešťastným projektem. Jde na Žižkově o určité memento, resp. smutný monument neomezené vlády jedné politické strany, která plně využila své převahy a pod rouškou demokracie, za kterou se dnes v opozici skrývá, prosadila nesmyslnou realizaci oprav objektů, které dnes architektonicky vůbec do svého okolí nezapadají. Jde i o určitý odkaz velikášství, který se snad již nikdy nebude opakovat… alespoň ne do roku 2015. Je určitým strašákem pro nás a doufám i pro budoucí politiky. Toto „plýtvání“ penězi na regeneraci zbývajících panelových domů (cca 2,5 miliardy Kč) z rozpočtu se podařilo zastavit i naším odstoupením od koaliční smlouvy v červnu 2012.
Tento projekt vyvolal a vyvolává hodně emocí a ještě více otázek. Patří mezi ně zejména to, zda oprava byla nutná v takovém rozsahu, zvolená technologie oprav byla jediná možná či zda bylo při zadávání zakázky postupováno zcela v souladu se zákony ČR.
Ptát bychom se měli také na to, jestli cena za realizaci díla nebyla přemrštěná, nebo dokonce nešlo o zpronevěru peněz a zda městská část a nájemníci nebyli poškozeni na svých právech.

Nově zvolené představenstvo obchodní společnosti Investiční a rozvojová Praha 3 a.s. se právě snaží najít odpovědi na tyto otázky, a to ve spolupráci se soudními znalci a renomovanou českou advokátní kanceláří. Pokud budou nalezeny pochybení opravňující podání trestného oznámení nebo podání žaloby na náhradu škody, bude tak zajisté učiněno. Je nutné ovšem postupovat zodpovědně a nejednat čistě populisticky. Poškozeným v tomto projektu může být městská část Praha 3, a tím i její obyvatelé. Nejvíce poškození jsou však nájemci, kteří by v blízké budoucnosti chtěli zakoupit bytovou jednotku, kterou mají v nájmu, avšak cena za m2 bude pravděpodobně odlišná od ceny, která jim v roce 2009 byla písemně přislíbena.

Tomu, že není něco zcela v pořádku, nasvědčuje dle mého názoru i chování některých osob, v minulosti rovněž působících v představenstvu této obchodní společnosti. Tyto ryze pravicově orientované osoby zakládají odborové organizace, podávají stížnosti nebo podněty na různé státní orgány či dokonce pravděpodobně i na Policii ČR pod záminkou ochrany zaměstnanců nebo ochrany majetku městské části Praha 3. Avšak samotný obsah těchto podnětů obnažuje v plné nahotě skutečné záměry, tedy pravděpodobně zabránit všemi dostupnými prostředky dokončení šetření (nebo jej alespoň zpochybnit), které by prokázalo nebo vyvrátilo, zda některé zakázky byly realizovány v souladu se zákony.
Domnívám se, že bez ohleduna to jaké budou závěry soudního znaleckého posudku nebo právního stanoviska advokátní kanceláře, znamená pro mne tato historická etapa naší městské části prohru nás všech – zastupitelů, radních, nájemců objektů Lupáčova, obyvatel Prahy 3.

Mgr. Simeon Popov