26. 2. 2013

Starostka Vladislava Hujová podala trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s činností občanského sdružení Život je hrou. Tato organizace zakládá po Praze kluby s výherními automaty na internetové sázení i v městských částech, které hazard na svém území zakázaly.
První trestní oznámení se týká adresy sídla sdružení Život je hrou, které nahlásilo při své registraci na ministerstvu vnitra adresu domu, ve kterém v  současnosti sídlí Metropolitní univerzita Praha a je ve vlastnictví městské části. Žádná kancelář tohoto sdružení však v tomto domě na adrese Prokopovo náměstí 100/ 1 fakticky není a nikdy nebyla.

„Trestní oznámení pro poškození dobré pověsti městské části, a tím i jejích koaličních politiků, směřujeme proti pachateli, který nechal sídlo sdružení zabývajícího se hazardem, zaregistrovat neoprávněně v  našem domě“, říká starostka Prahy 3 Vladislava Hujová.
Třetí městská část je totiž čtvrtí, která prosazuje plán boje proti hazardu, podle kterého by měly do konce roku 2014 zmizet z  ulic Prahy 3 všechny herny. Zůstat by ze 145 adres s hazardem mělo jen sedm kasin, na která se budou vztahovat přísnější pravidla než na herny.
Druhé trestní oznámení na neznámého pachatele se týká konkrétní činnosti sdružení Život je hrou, které otevřelo v  Praze 3 v  Husitské 36 a Seifertově ulici 79 dva „kluby“ s  výherními automaty. Oznámení se zaměřuje na škodlivé účinky provozování hazardních her tímto způsobem a porušení zákona.
„Zákon o loteriích nerozlišuje mezi provozem výherního hracího přístroje pro veřejné či soukromé účely“, píše se v  trestním oznámení. Podle Prahy 3, která oznámení podala, je tedy nepochybné, že  na těchto dvou adresách dochází k  neoprávněnému provozu výherních hracích přístrojů.
Na základě podaného oznámení by policie měla také prošetřit, zda se výhry z  provozování hracích automatů nestávají ziskem pro neznámého pachatele místo toho, aby sloužily k zajišťování účelu občanského sdružení, jak to stanovuje pro neziskové organizace zákon.