7. 8. 2012

Jako jednu ze svých zastávek po různých evropských městech si Prahu 3 vybrali představitelé pekingské čtvrti Xicheng. Významné hosty, kteří do české metropole přicestovali přímo z Londýna, přivítali v úterý 31. července na žižkovské radnici starostka třetí městské části Vladislava Hujová a její zástupce Josef Heller.

Načerpat nové zkušenosti a dozvědět se něco o fungování místní samosprávy v odlišném kulturním prostředí, to byly hlavní důvody návštěvy místostarosty pekingské městské části Xicheng pana Liang Changxina a jeho šestičlenného doprovodu složeného z úředníků a investorů. S představiteli Prahy 3 diskutovali na žižkovské radnici především o systému údržby místních památek a péči o historicky významné objekty.

„Musím říci, že zkušenosti čínských kolegů byly podstatně horší než ty naše, neboť zatímco my můžeme v péči o památky využívat kromě vlastních financí různé státní i jiné fondy, oni veškeré opravy provádějí pouze z vlastních zdrojů,“ uvedl v této souvislosti místostarosta Heller. Dalšími tématy, která se podle něj na setkání probírala, byly také investiční strategie obou městských částí a obecně i zákonná ochrana vlastnických práv majitelů pozemků v České republice.

Čtvrť Xicheng je jedním z 16 městských obvodů Pekingu. Rozkládá se na ploše více než 46 kilometrů čtverečních a žije v ní přes 1 200 000 obyvatel.

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme