Martin Dlouhý: Podpořte naši petici

8. 3. 2016

Mnozí občané se domnívají, že v obecních volbách volí přímo osobnosti. To je však omyl! Snad je to tím, že před obecními volbami mohou slyšet, že obecní volby jsou o konkrétních lidech, nikoliv o politických stranách. To ovšem není úplně pravda. O tom, kdo bude za stranu zvolen, rozhoduje daleko spíše pořadí na kandidátní listině, než počet hlasů pro konkrétní osobu. Vsadím se, že drtivá většina občanů při vhození svého lístku do volební urny neví, jak volební systém funguje.

Zákon č. 491/2001 Sb. o volbách do zastupitelstev obcí v § 45 říká „Český statistický úřad vydělí celkový počet hlasů odevzdaných pro volební stranu počtem kandidátů této volební strany. Má-li některý z kandidátů nejméně o 10 % více hlasů, než je takto stanovený průměr vyjádřený celým číslem bez zaokrouhlení, postupuje v kandidátní listině na první místo. Je-li takových kandidátů více, určí se jejich pořadí podle počtu hlasů, které byly pro ně odevzdány; v případě rovnosti hlasů mezi postupujícími kandidáty je rozhodující původní pořadí kandidátů na kandidátní listině.“ To ovšem funguje u malých obcí, ale nikoliv ve velkých městech a ve velkých městkých částech. V celopražských volbách se takový velký skok povedl kolegovi ze zastupitelstva Matěji Stropnickému. To se ovšem musel stát celopražsky uznávaným rebelem.

Na Praze 3 se změny v pořadí uskutečnily pouze u dvou malých stran (Svobodní a Volba pro město), které se pohybovaly na pětiprocentní hranici. Tím kandidátům na přeskočení stačil malý počet hlasů. U velkých kandidátek (ŽNS, TOP 09, ODS, ČSSD) se žádná změna v pořadí pro nutný velký počet potřebných hlasů nestala.

Do radikální reformy obecních voleb se asi nikdo nepožene, proto nenavrhujeme radikální řešení, ale pouze parametrickou změnu. Držíme se při zemi a navrhujeme proveditelné minimum nápravy volebního systému. Domníváme se, že by mělo dojít k úpravě v podobě snížení stávající 10% hranice pro přednostní zvolení na 5 %. Z tohoto vychází i název petice „5 % více pro občana, 5 % méně pro stranické sekretariáty“. V zákoně tedy stačí upravit jednu větu, to by mohlo být pro poslance srozumitelné.

Věřím, že tato změna povede posílení váhy rozhodnutí samotného voliče, kdo má být za jednotlivé volební strany zvolen. Proto vznikla na Praze 3 iniciativa, jejímž jsem spoluautorem. Jde o elektronickou petici za změnu pravidel obecních voleb. Chceme nasbírat dostatečný počet podpisů, a ty předat poslancům jako svědectví o tom, že o takovou změnu je mezi občany zájem. V prvním měsíci sběru podpisů jsme zatím oslovili přátele či známé na sociálních sítích. Nyní bychom rádi zahájili intenzivnější kampaň. Proč zrovna teď? Do obecních voleb zbývají ještě více než dva roky, je tedy ideální období se bavit o vylepšení volebního systému a je dost času na změnu zákona. Volební systém nefuguje tak, jak by měl, pojďme proto řešit změnu.

Petice je dostupná na www.volebnisystem.cz. Rád Vás uvítám mezi těmi, kteří petici pro větší hlas občanů v obecních volbách podpořili.

 Martin Dlouhý, zastupitel TOP 09

Štítky
Osobnosti: Martin Dlouhý
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme