Zpřístupnit či nezpřístupnit legendu k rozpočtu

15. 2. 2011

Ve dnech 11.2. a 12.2.2011 proběhlo školení-pracovní setkání Zastupitelů městské části Prahy 2. Na toto školení pozvala vládnoucí koalice také všechny zastupitele z opoziční strany (TOP09) a hnutí (OSB), což je určitě krok, kterého si my, zastupitelé TOP09, velmi vážíme.

Odhlédněme od skutečnosti, že se školení mělo původně konat v golfovém rezortu u Plzně z peněz MČ Prahy 2, což TOP09 rezolutně odmítla vzhledem ke své politice úspor. Odhlédněme také od páteční etudy, kdy opozičním zastupitelům bylo jednou z členek Poslanecké sněmovny oznámeno, že programové prohlášení je určeno voličům vládnoucí koalice. Domníval jsem se, že je určeno všem občanům Prahy 2, ale asi jsem se zmýlil a působnost takového prohlášení nemá přesah na ostatní občany, kteří vládnoucí koalici nevolili.

Zajímavý okamžik nastal druhý den, když pan Aleš Svoboda a paní Marie Truhlářová (oba TOP09)  požádali, zda by bylo možné rozpočet a legendu k rozpočtu ve své celkové podobě a detailu zveřejnit, aby se každý, kdo má zájem o jednotlivé informace, měl možnost s nimi seznámit. Paní poslankyně nám všem vysvětlila, že již 20 let se zveřejňuje rozpočet podle zákona stejným způsobem a nic se na tom měnit nebude.  Vyzvala zastupitele, aby začali pracovat a občanům jednotlivé položky vysvětlovali, přičemž alespoň my v opozici víme, že rozpočet bude rozpočtem schváleným především a zejména vládnoucí koalicí a jedná se především o dílo vládnoucí koalice. Paní poslankyně nám také sdělila, že zveřejňovat se bude jen tolik, kolik zákon vyžaduje a kapacita vývěsky je omezená.  Dvacet let je dlouhá praxe, za tu dobu se hodně věcí změnilo. Vedle vývěsek už máme i internet. Tedy jinými slovy, dokážu si představit, že vývěska bude obsahovat zákonné minimum (podle úhlu pohledu pro některé politiky, zdá se, nejspíše nepřekročitelné maximum) informací s odkazem, že další podrobnosti, včetně vysvětlující legendy, jsou k dispozici na webu xyz.

Z řad ODS později také zazněl názor, že si občané v případě zveřejnění detailní verze s legendou stěžují, že takové informace jsou matoucí.

Proto bych rád občanům Prahy 2 vzkázal, že pokud nebude detail rozpočtu  Městské části Prahy 2 s legendou zpřístupněn, bude tak jen a jen proto, že vládnoucí koalice občana nechtěla uvést do nějakého omylu nebo ho plést; slovy jednoho ze zastupitelů ČSSD: „o blaho občanů MČ Prahy 2 nám jde především.“ Nevím, zda se toto vztahuje i na programové prohlášení, podle všeho dokument s omezenou působností.

Jedním z bodů volebního programu TOP09 na MČ Prahy 2 bylo usilovat o transparentnost. Zveřejnění rozpočtu a jeho detailů (včetně legendy) považujeme za její součást a budeme o něj usilovat. Věříme, že občan Prahy 2, který se o takovou informaci zajímá, má právo se ji dozvědět a v žádném případě nepodceňujeme jeho duševní schopnosti.

 

 

Mgr. Bohuslav Matuška

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme