Co by měla a co může městská část dělat pro to, aby se chodci, cyklisté i řidiči cítili na ulicích bezpečněji?

1. 9. 2015

Když se zamyslím nad položenou otázkou, napadnou mne dvě místa charakterizující Prahu 2: Náplavka a Karlovo náměstí. Po Náplavce, která jedním z nejnavštěvovanějších míst, se často řítí bezohlední cyklisté schopní porazit nejen dospělého chodce ale i dítě. Na Karlově náměstí, které je jednou z nejrušnějších dopravních křižovatek, se navzájem blokují či předhánějí bezohlední řidiči schopní porazit cyklistu i chodce. Obě místa spojuje jedna věc a tou je bezohlednost. A právě bezohlednost konkrétních lidí tu na kole, tu v autě vede k pocitu, že za všechno mohou cyklisté i k pocitu, že řidič automobilu je ve městě ztělesněním zla.

Jízda na kole po chodníku je přestupek stejně jako jízda na červenou přes křižovatku. Někdy mám pocit, že se jedná o stejné typy lidí, kteří jednou jedou na kole a jindy zase v autě. Model jejich chování je ale obdobný - okolí je buď nezajímá, nebo zdánlivě zdržuje. Není jich naštěstí většina, ale spíše si pamatujeme potíže a nepříjemnosti než to, že někdo dodržuje pravidla. A nejjednodušší způsob uvažování o problémech je bohužel jejich generalizace a s tím spojený pocit, že všichni řidiči nebo jsou bezohlední a to podle toho, jestli zrovna jedeme autem nebo na kole.

Městská část může pro bezpečnost na ulicích dělat to, k čemu je předurčena, to znamená vynucovat dodržování pravidel a trestání přestupníků. A měla by to dělat vůči všem, kteří porušují pravidla silničního provozu, ať jedou v automobilu, na kole nebo jdou pěšky. Ale to nejpodstatnější pro bezpečnost všech, kteří se po ulicích pohybují, leží na každém z nás. Je to naše osobní zodpovědnost a ohleduplnost k okolí. Abych parafrázoval J. F. Kennedyho: Neptej se, co může městská část udělat pro bezpečnost na ulicích, ptej se, co pro to můžeš udělat Ty.

Mgr. Albert Kubišta

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme