11. 2. 2014

Dne 10.2.2014 proběhlo 18. zasedání zastupitelstva Městské části Praha 2, na které byl zařazen bod týkající se dalšího postupu v souvislosti s pokutou, kterou udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za porušení zákona o veřejných zakázkách. Městské části Praha 2 bylo tímto rozhodnutím uloženo, aby uhradila částku ve výši 300.000,- Kč, což MČ Praha 2 splnila, čímž však MČ Praha 2 vznikla škoda snížením majetku ve výši uhrazené pokuty.

Vymáhání této škody patřilo k zásadnímu tématu OSB (Občané za spokojené bydlení) na předchozích jednáních zastupitelstva, na kterých hnutí požadovalo, aby byla vymáhána na osobách, jejichž jednání dalo příčinu pro vyměření pokuty. Z řad OSB se ozývala zásadní obava, aby nedošlo k promlčení nároku nebo se kauza „nezametla pod koberec“. V souvislosti se způsobenou škodou bylo také podáno z řad OSB trestní oznámení. O to překvapivější pak bylo, že na jednání zastupitelstva OSB ze svého požadavku ustoupilo a způsobem svého hlasování v současné době zablokovalo její vymáhání.

Hlasováním OSB došlo k oddálení vymáhání škody, přičemž lze spekulovat, za jakou cenu. Nabízí se, že tou cenou bude změna pravidel prodeje bytů, kdy v současné době tato pravidla vylučují, aby byty mohly nabývat osoby, které jsou členy zastupitelstva MČ Praha 2. Tímto omezením mělo být zabráněno střetu zájmů osob, které chtějí nabýt nemovitost, ale zároveň o odprodeji samy rozhodují.

Další podrobnosti připravujeme.

Klub zastupitelů TOP 09 Praha 2