V Kyjích vznikne přírodní koupaliště

27. 9. 2016

O tom, jak by mohlo vypadat okolí ulice Broumarská, respektive oblast u kyjského rybníka a kostela sv. Bartoloměje, zástupci radnice několikrát debatovali s tamními obyvateli.

 

Ze všech veřejných projednání vždy vyšel jasný požadavek: udržet současný charakter místa a vybudovat zde přírodní koupaliště. Přesně v tomto duchu se nese nová studie, která se využitím zmíněného území zabývá a jejíž cíle zastupitelé městské části schválili na svém zářijovém jednání. „Studie je prvním z nutných kroků budoucího rozvoje lokality. V podstatě představuje plán, jak území řešit, jak zpřístupnit tamní plochy, vybudovat zázemí pro každodenní relaxaci i aktivní odpočinek, jak vybudovat dlouho probírané koupaliště – takzvaný biotop, či jak v širším okolí řešit budoucí, územním plánem stanovenou zástavbu tak, aby toto vzácné místo nenarušovala, ale přirozeně s ním souzněla. Na základě studie i rozhodnutí zastupitelů teď může městská část připravovat další kroky, jako je například zpracování předprojektové a projektové přípravy zmíněného biotopu,“ vysvětluje starosta Prahy 14 Mgr. Radek Vondra (TOP 09). Přírodní koupaliště by mělo v budoucnu vzniknout na ploše při břehu

rybníka – nedaleko modelu rozhledny z náletových dřevin. Součástí areálu mají být kromě jezera a brouzdaliště také například sprchy, toalety, převlékárny, písečná pláž, louka, hřiště, molo či budova pro občerstvení. Samozřejmostí je rovněž kapacitně odpovídající parkoviště.

Studie počítá i s tím, že u břehu rybníka vzniknou cesty – jedna širší, mlatová, další nezpevněné, s výsadbou stromů či s umístěním herních prvků a dalšího mobiliáře, samozřejmě přírodního charakteru. „Dále studie předpokládá třeba studnu s pumpou, venkovní tělocvičnu nebo lanové atrakce pro děti i dospělé,“ doplňuje starosta Vondra.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme