Není to zaměstnání, ale spíše kolektivní dílo

2. 9. 2016

„Snažíme se být městskou částí, která tomu, kdo chce dělat něco přínosného pro ostatní vyjde vstříc. Myslím, že se to daří,“ říká radní Irena Kolmanová (TOP 09), do jejíž gesce spadá mimo jiné i spolupráce městské části s neziskovým sektorem.

 

ZÁŘÍ JE TADY A S NÍM I NOVÝ PŘEHLED S TIPY NA VOLNÝ ČAS DĚTÍ. MÁTE, TŘI ŠKOLOU POVINNÉ SYNY. VÍM, ŽE UŽ MÁTE ASI VYBRÁNO, ALE PŘESTO… NEINSPIRUJETE SE TENTOKRÁT?

Synové už mají posledních několik let jasno. Navštěvují třeba kurzy sebeobrany, chodili na tenis, teď hrají americký fotbal, taky se u nás doma hraje na klavír. Nicméně inspiraci se určitě nebráním, nabídka je každý rok skutečně pestrá, a kdo bude chtít, jistě si v ní najde svoje. Osobně vidím jako velmi přínosné, že se tipy s aktivitami dostanou do schránek společně s časopisem. Neziskovkám to pomáhá s propagací, čtenáři zase získají představu o možnostech, které mají, jak se říká, přímo u nosu.

KDYŽ ZŮSTANEME U NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ… SETKÁVÁTE SE S JEJICH ZÁSTUPCI JEN JEDNOU DO ROKA NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ, NEBO ČASTĚJI?

V kontaktu jsme často, je to individuální podle toho, co je zrovna potřeba řešit. Někdy už to člověk ani nevnímá jako zaměstnání, spíš jako kolektivní dílo, práci na něčem přínosném pro všechny. Mě nevyjímaje. Je to vidět hlavně na společných akcích pro veřejnost. Třeba Sportovní odpoledne Prahy 14… letos v dubnu jsme ho pořádali poprvé, nutno dodat s velkou podporou hlavního města Prahy. Vedle městské části se do ní zásadní měrou zapojil Dům dětí a mládeže Praha 9, konkrétně pobočka na Černém Mostě, a byla to spolupráce veskrze pozitivní. Pokud vše půjde dobře, příští rok bychom tuto akci rádi zopakovali.

SPOLUPRÁCE S „NEZISKOVKAMI“ MINIMÁLNĚ Z ČÁSTI SPADÁ DO PROGRAMU MÍSTNÍ AGENDA 21,

K NĚMUŽ SE PRAHA 14 HLÁSÍ…

Ano. Jedná se o mezinárodní program, jehož hlavním cílem je co největší účast občanů na veřejném dění. To se u nás děje nejen formou lokálních veřejných fór, ale právě i prostřednictvím podpory rozvoje neziskového sektoru a komunitního života. Snažíme se být městskou částí, která tomu, kdo chce dělat něco přínosného pro ostatní, vyjde vstříc. Půjčí vybavení, pomůže s propagací, v rámci možností pomůže i finančně. Myslím, že se to daří. Samozřejmě je třeba dodržovat určité postupy a podmínky, ovšem vždy mě potěší, když se něco podaří, když výsledek naší společné práce stojí za to a má mezi místními lidmi úspěch.

KDYŽ SE JEŠTĚ NA ZÁVĚR VRÁTÍME K TRÁVENÍ VOLNÉHO ČASU… CO VÁMV TÉTO OBLASTI V PRAZE 14 CHYBÍ?

Už jsem o tom mluvila dříve. Stále tu je nedostatek otevřených bezpečných, samozřejmě ideálně zelených, ploch, kde by rodiče s dětmi mohli volně sportovat. Městská část vlastní jen minimum pozemků, které by bylo možné na takovéto „plácky“ využít, takže je to složitější… Nicméně, je to snad přeci jen o něco lepší, než to bývalo. Teď, když už se nám zazelenal park U Čeňku, dá se najít nějaký takový kout třeba tam, a neustále také přibývá hřišť a sportovišť obecně. Třeba teď, na samém konci srpna, bylo otevřeno nové workoutové hřiště na Jahodnici. A v plánu jsou další podobné počiny. Mimo jiné se chystá revitalizace centrálního parku kousek od metra Rajská zahrada.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme