Jaká bude budoucnost Prahy?

7. 7. 2016

Již brzy by měl na tuto otázku odpovědět nový metropolitní plán, na kterém už od minulého volebního období pracuje vedení hlavního města. V posledních letech, měsících a týdnech tak vzniká zcela zásadní dokument, podle kterého se bude proměňovat Praha po dobu následujících třiceti let.

Pracovní verzi jeho návrhu zpracovatel – Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy – začátkem června zveřejnil na svých webových stránkách. Veřejnost se tak může s dokumentací seznámit ještě před jejím oficiálním projednáním. Protože se nejedná o oficiální zahájení projednávání Metropolitního plánu podle stavebního zákona a protože návrh ještě dozná obsahových změn, není zatím možné dokumentaci připomínkovat. „O začátku projednávání rozhodne hlavní město coby pořizovatel. Nutno říci, že už bylo několikrát odloženo. Nyní to podle posledních zpráv vypadá na říjen letošního roku,“ říká starosta Prahy 14 Bc. Radek Vondra (TOP 09), který má územní rozvoj ve své gesci. Do současné podoby návrhu se už promítá i úzce související norma, na niž se čekalo dva roky a kterou městští radní schválili letos v květnu – Pražské stavební předpisy. Právní předpis stanovující obecné požadavky na využívání a uspořádání území či požadavky na umisťování staveb a na jejich technické parametry začne platit v srpnu. Už nyní je jasné, že Praha 14 k návrhu bude mít připomínky. „Určitě je předložíme, i když nepůjde o jednoduchý proces. Od oficiálního zveřejnění již finálního návrhu Metropolitního plánu budeme mít na sepsání připomínek zřejmě jen 60 dnů. Jisté je, že naše požadavky na změny budou vycházet ze zastupitelstvem schváleného strategického plánu rozvoje naší městské části, který jsme na konci roku 2014 několikrát projednávali s občany, a připomínek odborných komisí. Tedy stejně jako jsme postupovali dosud při projednávání podkladů. Zároveň se v uvedeném omezeném čase pokusíme o co nejširší projednání s občany,“ doplňuje starosta Vondra. Podrobně se návrhu Metropolitního plánu a dopadu dokumentace na rozvoj naší městské části bude časopis Čtrnáctka věnovat po jeho oficiálním zveřejnění.