Hloubětínským chybí místo pro setkávání. Řešením má být Hloubětínská 55

12. 4. 2017

Cílem radnice je, aby svá kulturní komunitní centra měly všechny části Prahy 14. Je to již několik let, co Praha 14 intenzivně usiluje o vznik vhodného objektu v Hloubětíně. Za účelem výstavby centra Hloubětínská 55, které má vzniknout na volné ploše přímo u památkově chráněného kostela sv. Jiří (na fotografii), zahrad hloubětínského zámečku a křižovnického dvora, se v prvním pololetí roku 2014 uskutečnila mezinárodní veřejná architektonická soutěž.

Vítězný projektant byl vybrán nejen na základě úspěchu v tomto „klání“. Klíčová byla také nabídková cena za zhotovení projektové dokumentace a budoucí energetická náročnost budovy, tedy to, jak náročný bude její provoz z hlediska vytápění, větrání a chlazení objektu. Autory návrhu, podle něhož nové komunitní centrum vznikne, jsou architekti Petr Synovec, Martin Josek, Jakub Sládeček a Eduard Sojka. Porota soutěže na jejich práci mimo jiné ocenila „velmi srozumitelný architektonický jazyk“.

Složité majetkoprávní vztahy

Kdo situaci sleduje, ví, že s výstavbouH55 se mělo začít již minimálně před rokem. S pozemkem, na kterém má centrum vzniknout, se však vážou složité majetkoprávní vztahy, které celý proces výrazně protahují. „Je pravda, že se v souvislosti s projektem musíme prokousávat řadou zdánlivě nikdy nekončících překážek, ale nepřestávám věřit, že vše dobře dopadne a Hloubětín své centrum mít bude. V současnosti je zpracovávána dokumentace pro získání stavebního povolení,“ říká Mgr. Irena Kolmanová (TOP 09), do jejíž gesce péče o komunity v městské části spadá. Po svém otevření moderní budova občanům nabídne například sezonní multifunkční sál, klubovny či kavárnu. Svou pobočku zde bude mít i Městská knihovna. „Je třeba podporovat vznik míst, kde se obyvatelé Prahy 14 mohou setkávat, míst, která nabídnou různorodé volnočasové aktivity. Hloubětín je stará vesnice – samozřejmě v dobrém smyslu slova –, je to komunita lidí, kteří kulturu a společenský život cítí jako součást toho, kde chtějí žít a jak chtějí komunikovat mezi sebou. Nicméně nemají tam pro to teď žádné zázemí,“ řekl v souvislosti s výstavbou už dříve starosta Prahy 14 Mgr. Radek Vondra (TOP 09). Podle současného harmonogramu by se s výstavbou mělo začít letos na podzim.

Převzato z časopisu Městské části Praha 14 "Čtrnáctka".