"Developer Praha“ bude stavět na Černém Mostě? Praha 14 chce garance, že na místě nevznikne enkláva sociálních bytů

15. 3. 2017

Média v posledních dnech informují o tom, že má na Černém Mostě – konkrétně v pásu mezi ulicí Arnošta Valenty a parkem U Čeňku – vzniknout asi 180 bytů, převážně 3+kk o velikostí 70 až 80 metrů čtverečních a 2+kk o výměře 60 až 65 metrů čtverečních. Uvádí se, že tato výstavba má být prvním počinem hlavního města coby developera hrazeným z prostředků Fondu rozvoje dostupného bydlení, v němž jsou v současnosti tři miliardy korun. Pozemky, o které se jedná, sice patří hlavnímu městu, ale leží v katastru městské části Praha 14. Její radnice v současnosti shromažďuje všechny potřebné podklady, aby mohla k záměru magistrátu přijmout relevantní stanovisko.

„V tuto chvíli stále nevíme, jakou přesně má hlavní město představu. Vyžádali jsme si od magistrátu vyjádření. Myšlenku rozumné dostavby sídliště a využití nyní velmi zanedbaného území vítám. Zatím nám byl ale předložen jen téměř dvacet let starý projekt kruhových domů poplatný své době, pouze s revidovanými vnitřními dispozicemi. Tak rozsáhlou stavbu je třeba dobře rozmyslet, poučit se z chyb, které původní projekty Černého Mostu měly a společně s obyvateli najít vhodný model dostavby,“ říká starosta Prahy 14 Mgr. Radek Vondra (TOP 09).

Městský radní pro oblast bydlení Ing. Radek Lacko do médií řekl, že v rámci projektu má vzniknout tak zvané hybridní bydlení. Horní patra domů, kde budou velké byty, chce podle něj město pronajmout za tržní ceny. Zbytek bytů má „připadnout“ například učitelům, hasičům, policistům, lékařům a handicapovaným lidem.

Takto popsáno to zní dobře, nelze však připustit, aby sliby časem zůstaly jen líbivými slovy a vznikla zde například enkláva sociálních bytů. Budeme požadovat garance, jež jasně stanoví způsob přidělování a využívání bytů. Takové, které budou platné bez ohledu na případnou budoucí výměnu politického vedení hlavního města. Vítám, že pan radní Lacko si toto riziko uvědomuje a staví se vstřícně k dalším jednáním o jeho eliminaci,“ dodal starosta Vondra.

Nutno dodat, že se zastavěním zmiňované plochy územní plán počítá už od doby, kdy sídliště na Černém Mostě vznikalo. Výstavba na tomto místě je reálná prakticky ihned – existuje platné územní rozhodnutí i několikrát prodlužované stavební povolení.

Převzato z webu Městské části Praha 14

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme