Během léta ozdobí Čihadla nová rozhledna

21. 4. 2017

O tom, že Praha 14 bude mít „rozhlednu“, přesněji řečeno vyhlídkovou věž z dílny známého architekta Martina Rajniše a jeho studia huť architektury, se mluví už zhruba tři roky. Na konci léta toho letošního se projekt konečně „přenese“ z papíru do reality. Vyhlídková věž je dominanta, která naší městské části zatím chybí. Architekt Rajniš je známý svým odvážným přístupem a využíváním přírodních materiálů. Jsem přesvědčen o tom, že se jeho dílo stane atraktivním cílem nejen pro naše obyvatele, ale i ostatní Pražany,“ říká starosta Prahy 14 Mgr. Radek Vondra (TOP 09), do jehož gesce spadá územní rozvoj městské části.

Unikát z přírodních materiálů

Artefakt, tedy model věže, která v létě ozdobí Čihadla, vyrostl už v roce 2014 u břehu Kyjského rybníka. Architekti si na něm testovali konstrukční možnosti a nutno dodat, že za poměrně velkého zájmu veřejnosti. Na venkovní workshopy, při nichž si lidé mohli vyrábět vlastní menší konstrukce z přírodních, převážně dřevěných materiálů, dorazily desítky zájemců. Vyhlídková věž – s pracovním názvem Doubravka – bude naprostým unikátem. Stejně jako jím byl hojně diskutovaný a medializovaný kyjský artefakt, případně i další počiny známého architekta – například Poštovna na Sněžce nebo rozhledna Bára II v Chrudimi. Co realizace, to originál a nový přístup k práci s obnovitelným materiálem – dřevem.

Přidat ruku k dílu mohou i dobrovolníci

Práce na věži odstartují zhruba v polovině dubna, kdy bude na místo položena základová deska. Ještě v tom samém měsíci realizační tým začne zajišťovat dodávku akátové kulatiny z okolí Zlína, kde tato dřevina roste na takzvaných chudých půdách, tudíž pomalu. Tento fakt má zásadní vliv na hustotu dřeviny – dřevo je pevnější, a tudíž trvanlivější. „Od května budeme akát odkorňovat, což je práce, pro kterou hledáme nadšence, kteří by přiložili ruku k dílu. Kdo se chce přidat, ať se ozve na e-mail hutarchitektury@gmail.com,“ říká jeden ze členů realizačního týmu, architekt David Kubík z Huti architektury. Měsíce červen a červenec už budou patřit přímo montáži trojice nohou vyhlídkové věže. Každá z nich má v horní a dolní části průměr 2,7 metru, uprostřed 5,4 metru, je dlouhá dvacet metrů a váží osm tun. „V srpnu na místo dorazí dva jeřáby a nohy postaví… budou opřené o sebe, do prostoru mezi ně se následně zavěsí kulaté schodiště. Pak bude hotovo,“ dodává architekt Kubík. V podzimních měsících by měly být dokončeny zbývající terénní úpravy i oplocené dětské hřiště – rovněž z přírodních materiálů. Výstavbu zajišťuje soukromý investor – společnost Landia Management, která v Praze 14 realizuje bytový projekt Rajský vrch.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme