ANO, po nás potopa, Praha není hračka

Městská džungle se blíží

4. 5. 2016

Chápeme, že líbivé stříhání pásek, skládání nesmyslných hymen ke sportovním hrám a uvádění staronových Lítaček je daleko jednoduší a viditelnější, než skutečná práce na tak komplikované, ale zásadní věci jako je územní plán.

„ Územní plán nelze „prostě zařídit“, ale je potřeba v rámci zákonných procesů intenzivně zpracovávat podklady, projednávat připomínky občanů, Městských částí a vlastníků pozemků a hledat přijatelný kompromis, který naplní v maximální možné míře očekávání všech zúčastněných a připravit a schválit tento základní dokument pro strategii rozvoje města, který formuje jeho tvář na desítky let dopředu“, říká starosta MČ Praha 14 Radek Vondra.

Koalice ANO 2011, ČSSD a Trojkoalice vzniklá z voleb před dvěma lety dokázala za dobu svého působení pouze zastavit či blokovat jeho pořizování. Slyšíme neustálé výmluvy, ale není schopna nabídnout žádnou alternativu k již spuštěnému procesu.

Politika není o výmluvách, ale o vůli a schopnostech prosadit záměr, pro který byl získán mandát voličů. Obojí evidentně stávající koalici chybí. V současné době je tak harmonogram příprav Metropolitního územního plánu v minimálně ročním skluzu. Nečinností Rady i současné koalice se město dostává do spirály, ze které nebude brzy cesty ven. Důkazem je i chystaná žaloba ze strany Ministerstva pro místní rozvoj na HMP pro nedodržení termínu nápravy připomínek k návrhu Pražských stavebních předpisů.

To co se dříve zdálo sci-fi, se stává reálnou hrozbou. V roce 2021 přestane platit stávající územní plán a nastane právní džungle. Hrozí, že kdekoliv v Praze bude moci vlastník pozemku stavět, co se mu zlíbí. Mohou nastat nevratné škody, objevit se stavby na místech kde je dnes park.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme