Sněm Regionální organizace TOP 09 Prahy 13

25. 10. 2016

Ve středu, 19. října 2016 se v budově FZŠ Otokara Chlupa konal Sněm Regionální organizace TOP 09 Prahy 13. Vzhledem k nedostatečné účasti, kdy na zahájení sněmu nebyla přítomna nadpoloviční většina členů, bylo nezbytné využít klauzuli z nových stranických stanov, dle kterých je možné po 30 minutách snížit kvórum usnášeníschopnosti z nadpoloviční většiny na více než třetinovou.

Na tento sněm byli pozváni tři hosté – tři kandidáti na předsedu Pražské organizace TOP 09, a zároveň na případnou funkci pražského primátora. Ještě před jejich vystoupením ale bylo nezbytné zvolit orgány sněmu, a to mandátovou, volební a návrhovou komisi, moderátora a zapisovatele. Jako moderátor byl navržen a zvolen Antonín Krejčík z MO Praha 13, zapisovatelem pak regionální manažer Marek Pelech. Poté si sněm odsouhlasil sloučení mandátové a volební komise, která zasedala ve složení: předseda Václav Novotný, dále Marek Todl a Karolína Loskotová a návrhovou komisi ve složení Jakub Lapáček, Michal Štěpař a Ivana Todlová. Sněm byl dle zprávy předsedy mandátové a volební komise prohlášen za usnášeníschopný, díky přítomnosti 22 členů z celkových 43.

Po těchto nezbytných procedurách bylo možné přistoupit k vystoupení pozvaných hostů. Jako první přednesl svou kandidaturu starosta MČ Praha 5 – MUDr. Michal Klíma. Ve svém projevu účastníky sněmu ubezpečil, že hodlá kandidovat jak na předsedu krajské organizace, tak i na pražského primátora. Zdůraznil nezbytnost návratu strany TOP 09 zpět ke kořenům, nutnost revidovat volební program a důležitost úspěchu v nadcházejících volebních obdobích. Dle MUDr. Klímy by také bylo vhodné, aby pražská organizace měla vzhledem ke své největší volební základně v rámci celostátní TOP 09 větší slovo. Dalším hostem byl místostarosta MČ Praha 11 a jeden z letošních kandidátů do Senátu – Mgr. Jakub Lepš. Projev tohoto kandidáta se v mnoha bodech shodoval s postoji Michala Klímy. Členy regionálního sněmu ale zaujal teorií, že by TOP 09 měla najmout renomovanou zahraniční PR agenturu, která by straně v následujících volbách pomohla najít a prosadit ta správná volební témata a hesla. Jakub Lepš se domnívá, že zdroje by na takovou agenturu strana měla. Posledním hostem byl pak Ing. Jaromír Vaculík, zástupce starosty MČ Praha 6. I on si myslí, že by se funkce předsedy městské organizace a primátora Hl. m. Prahy neměla dělit. Ve svém příspěvku vyjádřil souhlas s názory svých předřečníků a dodal, že se domnívá, že by strana měla přestat vystupovat negativně vůči konkurenčním politickým subjektům, a že bychom se měli vrátit zpět k tzv. klidné síle a být stranou pro mladé, vzdělané a pracovité lidi.

Po vystoupení pozvaných hostů vzal regionální sněm na vědomí zprávu o činnosti RO TOP 09 Prahy 13 a rezignaci jejího předsedy Jakuba Lapáčka, který se rozhodl nepokračovat v této funkci na základě negativní mediální kampaně v souvislosti s jeho osobou. Za nového předsedu byl zvolen prof. Petr Praus, který na pozici své místopředsedkyně navrhl paní Kateřinu Helikarovou, která byla, stejně jako předseda zvolena aklamačně. Prof. Praus byl tímto sněmem zároveň nominován za člena KV TOP 09.

Poslední důležitou úlohou bylo zvolení zástupců Regionální organizace na Krajský sněm TOP 09, který se bude konat v sobotu 25. listopadu 2016 v Praze. Nominováni byli: Ivana Todlová, Karolína Loskotová, Petr Praus za MO Praha 13 a Michal Štěpař a Jan Růžička za MO Praha 17. Jako zástupci byli navrženi Kristýna Tušlová, Valentina Priesolová a Petr Straka. Jak delegáti, tak i jejich náhradníci byli sněmem schváleni en block aklamací v pořadí, jak byli navrženi. Na závěr sněmu se konala krátká diskuze, která se zaobírala především poselstvím, které by si s sebou měli nést delegáti na Krajský sněm. 

Karolína Loskotová, TOP 09 Praha 13

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme