Zpráva z mimořádného jednání zastupitelstva Městské Části Praha 13 dne 12.4.2011

12. 4. 2011

Dnes proběhlo mimořádné jednání zastupitelstva Prahy 13 svolané starostou Davidem Vodrážkou na náš podnět. Na programu byly jen dva body jednání.

1. Informace o správě finančních prostředků

2. Převod nevyčerpaných finančních prostředků z prodeje technologických celků do roku 2011

Bod první, eufemisticky zaobalený jako „Informace o správě finančních prostředků“, nebylo nic jiného, než nejapný pokus starosty Vodrážky (ODS) obhájit před veřejností to, že svěřil za velmi nestandardních okolností 200 milionů korun z obecních peněz firmě Key Investments za účelem jejich zhodnocení. Faktem zůstává, že v současné době má tato firma potíže s vrácením svěřených peněz některým subjektům a vyšly najevo skutečnosti, že firma Key Investments vložila svěřené peníze bez náležité diverzifikace do několika druhů nelikvidních cenných papírů. Mimo jiné i proto na ni bylo podáno trestní oznámení ze strany firmy Sokolovská uhelná, a.s., a na její majetek (100% podíl v dceřiné společnosti Depozitní centrum) byla uvalena exekuce.

Poté co tyto skutečnosti vyšly najevo, na nátlak opozice představitelé Radnice vypověděli smlouvu se zmíněnou společností a požádali v souladu s uzavřenou smlouvou o navrácení vložených investičních prostředků, tedy částky 200 mil. Kč. Dne 14.3. tohoto roku obdrželi jako odpověď dopis od představitele Key Investments ve kterém nabídl vrácení svěřených peněz ve formě těchto nelikvidních (a velmi pravděpodobně bezcenných) dluhopisů a k tomu 9759,54 Kč. Tedy nejenže pan Brzkovský, jediný známý představitel společnosti Key Investments svěřené prostředky v souladu s uzavřenou smlouvou nevrátil, ale svou odpovědí se představitelům naší městské části doslova vysmál.

Starosta Vodrážka se ve svém projevu k bodu 1 pokusil přesvědčit přítomné zastupitele i veřejnost, že smlouva je v pořádku, investice byla vlastně dobrá a že brzy obdržíme zpět nejen všechny peníze, které Radnice firmě svěřila, ale i patřičný slíbený výnos. Na potvrzení svých slov se „vytasil“ s dopisem od Key Investments, že už nám poslali necelých 50 milionů a zbývajících 150 milionů bude brzy následovat. Prohlásil i to, že těchto prvních 50 milionů již došlo na účet městské části. Tuto skutečnost jsme nebyli bohužel schopni ověřit, nezbývá nám tedy nic jiného než v tomto případě věřit jeho slovům.

V rozpravě k tomuto tématu se přihlásili někteří opoziční zastupitelé se svými příspěvky. Níže vyjmenuji některé, z mého pohledu nejdůležitější, příspěvky.

Jako první vystoupil pan Jakub Lapáček (TOP 09), který zrekapituloval své pochybnosti o uzavřené smlouvě s tím, že vedení městské části si mohlo a mělo zajistit dostatek relevantních informací za účelem eliminace možných rizik. Jelikož dotčení takto neučinili, závěrem svého příspěvku vyzval přítomné členy vedení radnice k tomu, aby z dané situace vyvodili osobní zodpovědnost. Na to starosta Vodrážka nařknul pana Lapáčka z toho, že neuvědomil Radnici o svých podezřeních ohledně společnosti Key Investments dříve a veřejně oznámil, že za to na něj podá trestní oznámení. Následně začal obdobně vyhrožovat všem zastupitelům za TOP 09.

Po tomto extempore vystoupila paní Lenka Kotková (TOP 09) a poukázala na velmi nestandardní skutečnost, že totiž smlouva se společností Key Investments nebyla projednána, ještě před schválením minulým zastupitelstvem, taktéž ve Finančním Výboru Radnice. Ve svém příspěvku poukázala na to, že pokud nejsou Finančnímu výboru předkládány tak důležité materiály jako investice za 200 milionů korun, pak nepotřebujeme jeho předsedu platit jakožto uvolněného zastupitele.

Další příspěvek přednesla paní Olga Sedláčková (SZ) a poukázala v něm na nekompetentnost v nakládání svěřenými prostředky ze strany Radnice a společnosti Key Investments. Upozornila například na to, že riziko investice do cenných papírů nebylo patřičně diverzifikováno.

Následně vystoupila paní Kateřina Helikarová (TOP 09) s příspěvkem, ve kterém zkritizovala, že Rada smlouvu s Key Investments dvakrát prodloužila, přestože v té době již tiskem proběhly informace o problémech jiných klientů této společnosti s opětovným získáním prostředků investovaných prostřednictvím této společnosti.

Jako další se do diskuze přihlásil pan Vojtěch Šeferna (TOP 09) a jménem Klubu zastupitelů TOP 09 vyzval členy Rady naší městské části, zodpovědné za uzavření smlouvy se společností Key Investments k rezignaci na zastupitelský mandát.

Poté vystoupila paní Zuzana Drhová (SZ), zrekapitulovala celou kauzu a ke stávajícímu návrhu vznesla protinávrh, ve kterém požadovala odstoupení pánů Vodrážky, Zeleného a Zemana (všichni ODS) z Rady městské části. Tento protinávrh byl starostou promptně označen jako „nehlasovatelný“ a smeten ze stolu. Při tom vyčetl paní Drhové, že mu něco takového vůbec navrhuje.

Po následné bouřlivé diskuzi se do diskuze přihlásil pan Radek Dlesk (TOP 09) a formou pozměňovacího návrhu požádal o změnu usnesení ve smyslu požadavku na odstoupení členů Rady zodpovědných za schválení smlouvy se společností Key Investments. To už bylo na starostu Vodrážku příliš silné na to, aby to hned zamítl a požádal předsedu právního odboru radnice, pana Proška, o vyjádření. Ten se, vcelku logicky, zachoval ve smyslu hesla „Koho chleba jíš, toho píseň zpívej“ a podal zmatený výklad, že se o tom podle jednacího řádu hlasovat nemusí. Starosta se toho ihned chytil a prohlásil návrh za „nehlasovatelný“.

V sále vypukla vřava a následná chaotická smršť návrhů, připomínek a technických připomínek. Za zmínku stojí snad jen „divoké“ vystoupení zástupců některých občanských sdružení z prostor pro veřejnost a obvinění zastupitelů za TOP 09 ze strany pana Miroslava Křížka (ODS) z toho, že si údajně tito platí jakési natáčení koaličních zastupitelů v okamžiku, kdy jim upadne houska.

Poté vystoupil pan Zbyněk Pastrňák (ODS) a požádal starostu, aby zakončil rozpravu k danému tématu a jako důvod uvedl cosi ve smyslu, že už ho to nebaví poslouchat. Starosta dal o tomto návrhu okamžitě hlasovat a koaliční zastupitelé si ho svorně odsouhlasili. Stojí snad za zmínku, že pan Pastrňák obdobně vystoupil již i na minulých jednáních zastupitelstva a nabízí se tak otázka, zda je skutečně tak málo trpělivý, nebo je touto funkcí v místní ODS oficiálně pověřen. V kuloárech se šíří, že se mu již familiárně přezdívá „Zbynďa Zakončovatel“.

Následovalo samotné hlasování o usnesení v podobě, v jaké ho Rada Městské Části navrhla. Usnesení bylo schváleno. Zastupitelé za TOP 09 se hlasování demonstrativně nezúčastnili.

 

Jako další byl na pořadu jednání bod týkající se „převodu nevyčerpaných finančních prostředků z prodeje technologických celků do roku 2011“.

Jedná se o to, že představitelé Radnice Prahy 13 dlouhodobě vedou de facto dva rozpočty. Jeden oficiální, který deklarují jako víceméně vyrovnaný a který nechávají odsouhlasit zastupitelstvem a druhý, který je před veřejností víceméně skrytý a v jehož rámci financují různé investiční akce za využití prostředků, které získávají rozprodejem majetku městské části. V rámci tohoto „druhého rozpočtu“ rozhoduje o investicích prostřednictvím tzv. „rozpočtových úprav“ Rada naší městské části. Prostředky takto využité nejsou rozhodně malé. Jen za minulé volební období, tedy roky 2007 – 2010 se jednalo celkem o 1 115 219 842,71 Kč. Tedy průměrně o cca 279 milionů Kč ročně.

Starosta David Vodrážka ve svém úvodním krátkém projevu vyzval přítomné zastupitele ke schválení předloženého dokumentu s tím, že jinak to stejně ani udělat nelze a že by bez toho nebylo možné pokračovat v započatých a naplánovaných investicích. Následně zahájil rozpravu, z níž opět vybírám z mého pohledu nejdůležitější příspěvky.

Lenka Kotková (TOP 09) vystoupila s požadavkem na hlasování o jednotlivých bodech odděleně. Oprávněně poukázala na to, že hlasováním „en bloc“ zastupitelstvo schválí i investice, jež jsou sporné a nikoliv nezbytné.

Kateřina Helikarová (TOP 09) ve svém příspěvku požádala o vytvoření dlouhodobého rozpočtového výhledu na příští roky tak, aby byla jasná investiční strategie Radnice a její dlouhodobé priority. Na to starosta Vodrážka odpověděl něco ve smyslu, že to možná udělá, ale až bude chtít on a ne proto, že mu to navrhuje opoziční zastupitelka.

Radek Dlesk (TOP 09) ve svém příspěvku zkritizoval existenci de facto dvojího rozpočtu a poukázal na to, že u části plánovaných investic je v předkládaném dokumentu plánováno financování ze zdrojů, jež Radnice momentálně nemá, neboť je svěřila společnosti Key Investments. Na to starosta vyzval přítomného vedoucího ekonomického odboru, pana Jaroslava Mareše, aby se k tomu vyjádřil. Ten odpověděl ve smyslu, že ty peníze vlastně máme, protože si je můžeme vytáhnout z účtů správcovských firem (tedy firem, které spravují majetek městské části).

Dále vystoupil pan Petr Praus (TOP 09) s příspěvkem týkajícím se některých konkrétních bodů investičního rozpočtu. Nejdříve zpochybnil efektivnost plánovaných nákladů na chystané parkoviště na Velké Ohradě, kde vychází dle projektu cena za jedno vzniklé parkovací místo na cca 600 000 Kč (tedy přepočítáno na metry čtvereční zhruna na stejnou cenu jako luxusní třípodlažní rodinný dům včetně veškerého vnitřního vybavení). Na to starosta Vodrážka odvětil, že neví jestli je to moc nebo málo, neboť tomu nerozumí. P. Praus poté informoval p.Vodrážku o skutečnosti, že klub TOP 09 již jeho prostřednictvím v uzemním řízení podal konkrétní návrhy na výrazné zefektivnění celého projektu. Dále se zastupitel Praus pokusil prosadit, aby Radnice předem propočetla plánované provozní náklady na chystané projekty budoucího sportcentra a krytého bazénu a zjistila tak, zda bude v budoucnu vůbec schopná provoz těchto zařízení ufinacovat a nemalé prostředky vložené do posléze nerealizovaných projektů nebyly zbytečně mařeny.

Nikoho asi nepřekvapí, že veškeré návrhy představitelů TOP 09, jakož i ostatních opozičních zastupitelů k tomuto bodu byly koaliční většinou zamítnuty a následně byl schválen předložený návrh v původním znění. Zastupitelé TOP 09 se při závěrečném schvalování svorně zdrželi hlasování.

 

Závěrem bych rád podotknul, že výsledek jednání je zhruba takový, jaký jsme očekávali. Přestože se někteří koaliční zastupitelé zjevně styděli za to, co schvalují, stranická disciplína jim neumožnila jinak než hlasovat v souladu s přáním Rady. Co se týče chování představitelů ODS, tak pan Vodrážka byl tradičně arogantní, pan Křížek tradičně drzý a pan Pastrňák tradičně netrpělivý. Pan Sirotek, paní Tichá a slečna Kloudová opět neřekli ani slovo, obdobně jako místostarosta Zelený. Představitelé ČSSD většinou mlčeli. Komunisté opět podpořili oranžovo-modrou koalici tím, že se v rozhodujících okamžicích buď zdrželi hlasování, nebo hlasovali spolu s koalicí.

Příjemným překvapením bylo vystupování zastupitelek za Stranu zelených, které spolu s námi kritizovaly představitele Radnice, což pan Vodrážka zjevně nesl velmi nelibě.

Radek Dlesk

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme