10. 9. 2013

V rámci rekonstrukce obchodního centra Lužiny se stalo přesně to, čeho se místní občané obávali a na co vehementně (a marně) upozorňovali zastupitelé za TOP 09, jakož i představitelé místních občanských sdružení – budou vybudovány tři věžové domy s byty a kancelářemi přímo v centru Stodůlek.

V rámci rekonstrukce, která již sama o sobě omezuje místní občany jak tím, že skrze objekt nelze procházet, tak zejména tím, že svůj provoz ukončily subjekty, které sloužily místním občanům (například pošta nebo knihovna) se bývalý nevelký objekt obchodního centra promění v multifunkční monstrum, v jehož rámci vyrostou tři věže s třemi stovkami nových bytů. Podle materiálů předložených k posouzení vlivů stavby na životní prostředí je záměrem projektu „výstavba polyfunkčních domů s převažující funkcí bydlení doplněnou o kanceláře“.

To bude mít značný dopad na kvalitu života místních občanů, neboť dotčená oblast je již nyní z hlediska dopravní infrastruktury přetížená a v rámci přestavby dle dostupných informací například zmizí přilehlé veřejné parkoviště.

Investorem dvou víceúčelových věží je firma City West Investors (CWI), jež přes své projektové firmy vlastní příslušné pozemky. Dohledat informace o této společnosti není vůbec jednoduché. Na firmu nelze najít telefon ani e-mailovou adresu. Sídlí v pražském Burzovním paláci, na téže adrese jako Eudi Invest, majitel poloviny bývalého OC Lužiny. Druhou polovinu vlastní manželka bývalého generálního ředitele ČEZ Martina Romana, Lenka Romanová.

Podle plánu má výstavba začít příští rok, tedy přibližně ve stejné době, kdy se má otevřít nové obchodní centrum. Dokončení bytových domů je naplánováno na rok 2016.

Radek Dlesk