Nová koalice na Praze 13 je nejdražší

ze všech pražských koalic

21. 11. 2014

Na ustavujícím zasedání nového zastupitelstva Prahy 13 ve středu 12. listopadu byla potvrzena nová koalice stran ODS, ANO a ČSSD s podporou KSČM. Ustavující zasedání je určené k vytvoření vládnoucí struktury, neprojednávají se na něm žádné problémy běžného života obce. Už tady se ale ukázalo, že zastupitelé ODS a ČSSD jsou ochotni pro udržení se u moci zaplatit víc a víc z peněz daňových poplatníků a že zastupitelé hnutí ANO rychle zapomněli na svůj předvolební slogan „Hospodárné fungování města? Prostě na to dohlídneme“.

Aby byla koalice co nejpevnější, využili osvědčenou metodu – na náklady obce zaměstnali jako uvolněné zastupitele 11 členů zastupitelstva ze všech koaličních stran. To je o 3 víc, než v minulém volebním období a zdaleka nejvíc ze všech pražských městských částí, které už ustavily své nové zastupitelstvo.

Pro srovnání Praha 3 má o 10 000 více obyvatel než Praha 13 a uvolněných zastupitelů pouze 7, stejně jako Praha 11, která má dokonce o 16 000 více obyvatel než Praha 13. Podobně vychází srovnání i s Prahou 6, 2 a 9.

Díky tomuto rozhodnutí utratí koalice v naší městské části navíc 10,5 milionu korun jen sama na sebe, na svoji soudržnost. Pro tyto peníze by se jistě našlo jiné, zdejším občanům milejší, využití. Například by bylo možné všem učitelkám a učitelům základních škol vyplatit odměnu 30 tisíc korun, nebo těm nejlepším několikanásobek takové částky. Bylo by možné zlepšit péči o veřejnou zeleň, nebo peníze odložit na pořízení 15ti míst v plánovaném domově pro seniory. Finanční situace městské části se každým rokem zhoršuje a náš zastupitelský klub je přesvědčen, že lehkomyslné hospodaření bude muset brzy skončit.

Kateřina Helikarová

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme