NOVÁ RADNICE „Transparentně“

1. 2. 2017

V Praze 12 se pomalu blíží rozhodnutí o vítězi soutěžního dialogu na výstavbu nové radnice. Koalice ve složení ANO, Změna pro Prahu 12 a ČSSD celý projekt prezentuje jako transparentní. Na stránkách Prahy 12 se dokonce můžete dočíst, že na projektu se spolupracuje s opozicí.

A jak je to ve skutečnosti?

Opozice má zcela minimální informace o průběhu celého soutěžního dialogu. Ani jeden zástupce opozice neměl možnost se zúčastnit probíhajících jednání. Koalice před necelým rokem sice nominovala zástupce opozice do pracovní komise, která se měla zabývat financováním nové radnice, nicméně tato komise nejen nepracovala, ale nikdy se ani nesešla. Koalice neměla potřebu ji svolat a jednoduše si odhlasovala půjčku 250 mil Kč, žádná komise a diskuse nebyla potřeba.

Dialog jen pro koalici

To, jak probíhaly jednotlivé fáze soutěžního dialogu, či jaké jsou návrhy jednotlivých firem, tak není známo. Údajně z toho důvodu, aby to neovlivnilo právě proces soutěžního dialogu.  Ve finále je zvolena hodnotící komise, ale veřejnost nesmí vědět, kdo je členem této komise, protože se jedná o neveřejnou informaci.  Členem této komise samozřejmě není žádný opoziční zastupitel, vždyť se od začátku jedná o „transparentní“ projekt a ve „spolupráci“ s opozicí. Když na problém s transparentností celého výběru upozornil člen komise pro územní rozvoj, tak byl pro jistotu z komise vyloučen.

Nevyužitá příležitost

Výstavba nové radnice je nepochybně nadčasový projekt. Když už se koalice rozhodla utratit 500 milionů Kč, tak by neměla o transparentnosti pouze mluvit, ale do celého procesu zapojit také opozici. Nikdo z nás přece nechce další rozestavěnou budovu, o které následně budou rozhodovat soudy.

Vyhodnocení nabídek

Jelikož neznáme průběh soutěžního dialogu, můžeme se pouze domnívat, jak celý proces dopadne. Máme velké obavy, aby nedošlo k předimenzování prostor radnice. Pokud soukromý investor zvažuje výstavbu nové administrativní budovy, tak se snaží o maximální efektivnost využití prostoru, aby se mu vložené prostředky co nejdříve vrátily. Rozvržení ploch radnice obsažené v zadání navrženém koalicí však efektivnímu využití příliš nenasvědčuje. Zároveň bude jistě všechny zajímat, jaká budou hodnotící kritéria výběru vítězného návrhu. Půjde pouze o nejnižší nabídnutou cenu nebo bude zohledněna také kvalita a nízké provozní náklady? Proč potom nevyužít připravované fondy z projektu SMART CITIES a nezapojit moderní technologie a inovace? Otázek je stále hodně, odpovědi však bohužel nepřicházejí.

Petr Šula

předseda klubu zastupitelů TOP 09 Praha 12

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme