Nesouhlasíme s enormním navýšením výdajů za právní a poradenské služby

Prohlášení zastupitelů TOP 09 k situaci na Praze 12

31. 3. 2017

Nechceme a nebudeme komentovat současné rozkoly v již bývalé koalici ANO, ČSSD a Změna pro Prahu 12, protože nám to dle našeho názoru nepřísluší a zároveň k tomu ani nemáme dostatek informací. Co však jistě stojí za zhodnocení, jsou více než 2 roky vlády této koalice.

Rozhodně by nemělo zůstat zapomenuto, že tato koalice byla jako jediná v Praze, která podpořila zachování 7 heren na svém území. Zejména paní bývalá starostka Daniela Rázková ze Změny pro Prahu 12 (KDU-ČSL) to sice prezentovala jinak, ale je to zcela jednoduše doložitelné. To, že k tomu nakonec nedošlo, bylo totiž zásluhou Zastupitelstva Hlavního města Prahy a ne paní Rázkové.

Tato koalice schválila změny územního plánu v lokalitě Šabatka (z louky na zastavitelné pozemky), lokalitě Šance (za zahrádek na stavební pozemky v místě, kde není žádná infrastruktura), zvýšení koeficientů v lokalitě u budoucího nájezdu na Pražský okruh. Zde bude ještě záležet na hlasování Zastupitelstva Hlavního města Prahy.

Netransparentní Koalice ANO, ČSSD a Změna pro Prahu 12 zrušila rozklikávací rozpočet, kde si občané mohli ověřit alespoň základní informace o hospodaření městské části, zamítla pořízení hlasovacího zařízení, které by konečně občanům umožnilo si ověřit hlasování jejich zastupitelů.

Noviny Prahy 12 pod vedením paní Rázkové jsou zcela jednostranným periodikem, kam se některé články zastupitelů nedostanou ani 3 měsíce po zaslání redakci.

Koalice ANO, ČSSD a Změna pro Prahu 12 enormně zvýšila náklady na právní a poradenské služby, které se týkají výstavby nové radnice a různých dalších technických poradenství, které jsou převážně soutěžemi pouze mezi předem vybranými zájemci, a u některých dokonce byl dopředu vybrán pouze jediný dodavatel. Pokud to Změna pro Prahu 12 nyní začala kritizovat, je překvapivé, že jí to více než 2 roky nevadilo. Koalicí schválené smlouvy na rok 2017 mohou zatížit již tak vysoce deficitně navržený rozpočet MČ Praha 12 až o 12 mil Kč. Výrazně pokrácena byla mimo jiné kapitola školství, takže navržený rozpočet byl pro klub TOP 09 zcela nepřijatelný.

Rozhádaná koalice se bohužel již delší dobu nesoustředí na to, co občany naší městské části skutečně zajímá a trápí. Je to oblast školství, kterou měl na starost místostarosta Zbyněk Boublík (Změna pro Prahu 12), a kde je velká obava z toho, že při rapidně vzrůstající populaci Prahy 12, bude kapacita škol a školek zcela nedostačující. Jak jsme se také mohli přesvědčit na posledním zasedání zastupitelstva, občany zajímá řešení dopravy v Tyršově čtvrti, dořešení kanalizace v Komořanech a na Točné, situace v okolí hotelu DUM, či nová developerská výstavba nejen v Rilské ulici, kde se občané velmi hlasitě dožadují podpory ze strany vedení městské části.

Petr Šula

předseda klubu zastupitelů TOP 09