Rozumné hospodaření s energiemi

Jak lze dosáhnout v rozpočtu Prahy 12 úspor vlivem snížených nákladů na paliva a energii

23. 1. 2015

Jedním z průvodních znaků moderního životního stylu je stále narůstající spotřeba energií. V důsledku tohoto dlouhodobě stoupá i zatížení životního prostředí, na něž má dopad již sama výroba energií. Když s nimi budeme rozumně hospodařit, můžeme žít ve zdravějším prostředí.

Je známo, že elektřinu lze vyrábět šetrněji vůči životnímu prostředí, a to využitím energie vody, větru či slunce. V celé řadě vyspělých států světa jsou malé střešní instalace solárních elektráren podporovány, zatímco v Česku je tento obor očerňován. Přitom jde jen o to, že bylo zanedbáno včasné snížení výkupních cen za solární elektřinu. Také v hlavním městě by se počet malých střešních instalací mohl několikanásobně zvýšit - i bez negativních vlivů na distribučních síť. V Praze 12 je potenciál pro výrobu solární elektřiny největší. Podle databáze Energetického regulačního úřadu je jen v katastru Modřan 23 solárních elektráren, všechny jsou na střechách, z toho dvě mají výkon přes 30 kW.

Ze strany EU jsou rovněž podporovány projekty efektivního hospodaření s energiemi. I v naší republice si leckdo zateplil dům a zjistil, že náklady na energie, především na topení, jsou významně nižší. Přispěl k tomu například program (Nová) Zelená úsporám, který využily tisíce majitelů rodinných domů a který se připravuje i pro bytové domy a municipality. Promyšleným hospodařením s energiemi můžeme ušetřit nejméně deset procent, takže k návratnosti investice může dojít i do deseti let. Skvěle si v tomto směru počíná také radnice Prahy 12, která podporuje zateplování školních objektů, čímž se „zabíjí více much jednou ranou“. Ušetří se na účtech za teplo, zlepší tepelná pohoda v místnostech a díky úspoře fosilních paliv se sníží emise CO2. To vše přispívá ke kvalitě životního prostředí.

Koncepční rozvoj má vycházet z energetické politiky státu a územní energetické koncepce. Obě jsou povinně pořizovány a zveřejňovány a měly by být pravidelně aktualizovány. Energetickou koncepci je možné pořídit i samostatně pro městskou část, čímž vezmeme otěže hospodaření energiemi ještě více do vlastních rukou. Nejenže bude Praha 12 zelenější a zdravější, ale sníží se i provozní náklady ve školách, bytových a rodinných domech.

Ing. Bořivoj Kůla, MBA