Jasná pravidla? Jen pro někoho.

5. 3. 2015

Nová koalice na radnici městské části Praha 12 již jasně odkryla své karty. Ve svém programovém prohlášení se zaštiťuje ochranou zeleně a přírodních parků. A jaké jsou tedy konkrétní kroky?

1. Již na začátku svého působení se rozhodla schválit usnesení, které podporuje změnu územního plánu při ulici Revoluce. Pozemek dokonce částečně zasahuje přímo do přírodního parku Modřanská rokle – Cholupice, který je součástí celoměstského systému zeleně. Rada městské části ve složení Změna pro Prahu 12, ANO a ČSSD podpořila změnu z funkčního využití LR (lesní porosty) a ZMK (zeleň městská krajinná) na OB – čistě obytné (případně SV – smíšené obytné). Celá tato podpora změny je, jak se zdá, na objednávku blízkých příbuzných dnešního radního za ANO pana Pince. Poté, co opozice začala upozorňovat na zcela zjevné porušení proklamací dnešní koalice a protěžování osobních zájmů, tak se radnice den před zastupitelstvem rozhodla změnit navrhovanou změnu ze zeleně na území SO3 (částečně urbanizované rekreační plochy). Důvodem je, že majitelé pozemku si před lety postavili budovu, která odporuje stávajícímu územnímu plánu, a tak jeho změna by jim umožnila současnou stavbu zlegalizovat.

2. Nová radnice prohlašuje, že zajistí včasnou prezentaci závažných projektů a že nebude rozhodovat za zavřenými dveřmi. Změnu v této lokalitě neschválila ani jedna z komisí rady, proti navrhované změně se postavil i odbor životního prostředí. Změnu na OB nebo SV nedoporučil ani architekt městské části. Velmi zvláštní je také postup majitele pozemku. Ten totiž svůj návrh na změnu územního plánu stáhnul z projednávání na městské části Prahy 12, tu zcela obešel a znovu svou žádost podal přímo na Magistrát hlavního města Prahy. Z neznámého důvodu se na Magistrátu projednávaná změna rozšířila ještě o pozemky soukromé společnosti. Přestože TOP 09 navrhovala kvůli novým skutečnostem znovu vše projednat v komisích, tak koalice jakékoliv další projednávání zcela nepochopitelně odmítla.

3. Navrhovaná změna se netýká pouze pozemku příbuzné pana Pince, ale také pozemku ve vlastnictví společnosti Proinvex s.r.o. Tento pozemek je ve vlastnictví podnikatele Tomáše Vavřince, který mimo jiné podniká v developerských projektech, ale zviditelnil se také při vyšetřování nedávné smrtelné nehody (http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/175394/rusky-ridic-nissanu-za-smrt-pri-zavodeni-muze-vavrinec-z-ods.html).

Pro zajímavost: Zatím došlo ke schválení usnesení podporujícího změnu funkčního využití pouze na části pozemku, nicméně celý pozemek v jeho vlastnictví má rozlohu 8 443 m2 a je celý přímo v sousedství chráněného přírodního parku. Další část tohoto pozemku je navíc již nyní určená k výstavbě. Jaké další změny území nás zde ještě čekají? Změna územního plánu na těchto pozemcích nebyla ani jednou projednávána v komisích Rady městské části a koalice tak hned na začátku zcela jasně ukazuje, jak vážně to s otevřeností radnice myslí, když jde o její příznivce!

Budeme tyto kauzy samozřejmě i nadále sledovat a informovat vás o dalších krocích nového vedení radnice.

Petr Šula

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme