Zastupitelstvo má sloužit občanům, nikoli obstrukcím jedné strany!

4. 4. 2017

Zastupitelé za Hnutí pro Prahu 11 již podruhé bojkotovali jednání zastupitelstva MČ Praha 11, aby nebylo možné schválit program. Když po mnoha skandálech a přešlapech byl odvolán z funkce starosty Jiří Štyler z HPP11 (vzpomeňme např. na jeho nápad odtrhnout Jižní Město od Prahy nebo aktivní bojkot výstavby pražského okruhu 511), a HPP11 se stalo opoziční stranou, zastupitelé za toto hnutí začali na zasedáních zastupitelstva předkládat účelové návrhy na doplnění programu, což jim na tom únorovém vydrželo šest hodin. 

Ačkoli schválení programu je usnesení jako každé jiné, a každý ze zastupitelů má podle jednacího řádu právo na dva příspěvky, bylo ustálenou praxí nechat každého zastupitele přednést a odůvodnit veškeré případné návrhy na doplnění programu, připraveného a předem řádně zveřejněného Radou MČ. Po minulé zkušenosti včera zastupitelé, po dvou hodinách přednášení doplňujících návrhů ze strany HPP11, přijali usnesení, podle kterého se další návrhy mají podávat písemně, a jejich projednání bude zařazeno ke konci jednání. Jedině tak bylo možné přistoupit ke schválení programu, aby vlastní jednání zastupitelstva mohlo začít. Zástupci HPP11 poté dalších několik hodin namítali, že jsou zkráceni na svých právech v rozporu se zákonem o hl.m. Praze a že podají stížnost. Jak typické pro jejich chování, že když pak na jejich písemné návrhy, kterých bylo více než 50, došlo, již na zasedání přítomni nebyli! Jejich návrhy se pak zabývali jen odpovědní zastupitelé napříč ostatními stranami, kteří si nedovolili odejít před koncem jednání a zůstali až do 00:45 hodin ráno.

Zastupitelstvo má sloužit občanům, kteří mají právo vědět, co se bude projednávat. Proto je ze zákona nutné zveřejňovat dopředu navržený program, aby občané podle toho svou účast zvážili. I zastupitelé opozičních stran by se tímto měli řídit, a pokud znají předem své doplňující návrhy, mají je předat Radě MČ, aby jejich návrhy rovněž zveřejnila. Zastupitelé za HPP11 však dopředu své návrhy neavizují. Občané tak nemohou vědět, co bude projednáváno. HPP11 toto jednání nazývá prací pro občany, ačkoli je zřejmé, že jde jen o politický boj. Právo zastupitelů na podávání návrhů na doplnění programu by nemělo být účelově zneužíváno, a už vůbec ne pod zástěrkou boje za práva občanů. Odpovědní zastupitelé tedy zcela správně korigovali pokus HPP11 o bojkot jednání. Jejich práva jim neodňali, pouze upravili formu tak, aby zasedání mohlo vůbec proběhnout. Což je zcela v souladu se zákonem i soudní judikaturou. Ústavní soud v nálezu IV. ÚS 331/02 např. uvádí, že právo předkládat návrhy na zařazení na pořad jednání zastupitelstva by v praxi nepochybně mělo být, a to z důvodů transparentnosti jednání řádně zvolených zástupců občanů obce a možnosti omezené účasti občanů při projednávání takto ad hoc vznesených návrhů, využíváno zdrženlivým a uváženým způsobem, nevzbuzujícím podezření o jejich účelovém předkládání na poslední chvíli. 

Vážení zastupitelé za HPP11, podejte stížnost. Vězte však, že zjevné zneužití práva nepožívá právní ochrany. Nebylo by lepší, místo účelových obstrukcí začíst skutečně pracovat pro občany? Na politická divadélka nejsou občané zvědaví, zajímá je rozvoj jejich obce!

Mgr. Tereza Dolanská

advokátka

foto: Jakub Lepš

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme