TOP 09 Praha 10: Vedení radnice MČ Praha 10 směřuje k projektu předraženému více než o 100%

29. 1. 2014

Top 09 zásadně nesouhlasí se žádnou ze tří nabízených variant rady městské části týkajících se budovy radnice prahy 10. Mezi ně patří: rekonstrukce stávající budovy (888 milionů), výstavba nové radnice na strašnické (1 230 milionů) a výstavba nové radnice na hagiboru (934 nebo 1 014 milionů). Cenu za případnou rekonstrukci nynější budovy radnice považujeme za předraženou a matoucí. Povede to ke schválení projektu, který Praha 10 vůbec nepotřebuje, a zbytečně se proinvestují stovky milionů korun, které by mohly být využity jinde. Pokud radní nezačnou konat V TÉTO VĚCI s odpovědností řádného hospodáře, budeme nuceni podat trestní oznámení a budeme usilovat o rezignaci současného vedení.

Pracovní komise zastupitelstva, která řeší budoucnost sídla radnice, na dnešním jednání zřejmě doporučí zastupitelstvu schválit jednu z nabízených variant. MČ Praha 10 na svých oficiálních stránkách uvádí, že „budoucnost radnice může ležet v rekonstrukci současné budovy anebo výstavbě budovy nové, s ohledem na to, která varianta se ukáže jako ekonomicky výhodnější pro městský rozpočet“. 

„Jako členka „pracovní komise“, která se má sejít dnes odpoledne, budu hlasovat proti všem  variantám, předloženým vedením radnice. Dle mého názoru nejsou kvalitně vypracované a projekt tak bude stát zbytečné stovky milionů korun daňových poplatníků“, uvádí Pavlina Hájková, opoziční zastupitelka za TOP 09.

První variantou byla rekonstrukce stávajícího sídla radnice budovy Vlasta. I když opoziční TOP 09 mnohokrát žádala radní, aby nabídli reprezentativní studii na rekonstrukci Vlasty, nikdy jim nebyla předložena. TOP 09 získala od radnice studii až před pár dny, přičemž ze smlouvy je zřejmé, že zpracování je již dva roky staré. Toto považujeme za hrubé porušení rovného jednání a výsměch občanům. Navíc studie odhaduje cenu rekonstrukce budovy na 888 miliónů korun. To je zhruba o sto procent dražší odhad, než uvádí studie, kterou si nechala zpracovat opoziční TOP 09. Domníváme se, že jak výsledná cena, tak pozdní předložení je účelové a nevrhá to na současnou koalici dobré světlo.

Druhá varianta byla výstavba nové budovy u metra Strašnická. TOP 09 se seznámila s projektem, který si radnice nechala vypracovat. Její cena šplhala k jedné miliardě korun za zbytečně předimenzované prostory. Navíc díky občanským sdružením se podařila spustit participace občanů na území kolem Strašnické. Z té vzešlo najevo, že si málokdo přeje zastavět okolí metra na Strašnické tak velkou budovou.

Třetí variantou bylo spuštění výběrového řízení, jehož předmětem byla jak možnost koupě vhodného objektu na území městské části Praha 10, který by odpovídal požadavkům na moderní úřad, tak možnost koupě vhodného pozemku k potencionální výstavbě nové radnice. Nabídky se sešly dvě. Jedna, přesahující výslednou cenu přes jednu miliardu korun. Druhá, která počítá s koupí pozemku společně s výstavbou nové budovy na Hagiboru minimálně za 934 milionů korun. „Paradoxem“ je, že radnice na Hagiboru prodala v roce 2013 podobně velké pozemky za pouhých 25 mil. Kč. 

Opoziční TOP 09 je toho názoru, že veškeré aktivity vedení radnice se jeví jako amatérské a směřují k realizaci předraženého projektu. Kromě jiných odborníků nám nabídl pomoc významný architekt Karim Reda Rachidi, který má zkušenosti se stavbou radnic a který nám zpracoval i oponentní studie. „Dle mě jedná Rada nekompetentně. Největší problém ale vidím v neodborném postupu, který provází tak důležité a nákladné rozhodnutí. Obyčejná firma zabývající se investicemi do nemovitostí by věnovala deset krát více přípravy i za daleko nižší částku, třeba „pouze“ ve výši 10 milionů. Tady se ovšem jedná přibližně o jednu miliardu“, sdělil architekt.

TOP 09 se domnívá, že tou jedinou správnou, poctivou a hospodárnou cestou je rekonstrukce stávající budovy radnice, ovšem na základě studie vycházející z reálných cen bez zbytečných vedlejších výdajů. Za tímto účelem TOP 09 do konce ledna navrhne správný postup, který dle našeho názoru povede k nejlepšímu rozhodnutí pro městskou část a bude požadovat jeho dodržení. V případě, že vedení městské části nezačne celý proces znovu na základě tohoto doporučeného postupu, jsme přesvědčeni, že se bude jednat o hrubé a jednoznačné porušení povinností spravovat majetek s péčí řádného hospodáře. 

"Materiály, které předložila Rada MČ Praha 10 je špatně odvedená práce. Schválením jakékoliv z nabízených variant, je pro nás impulsem pro podání trestního oznámení pro podezření na porušení povinnosti při správě cizího majetku.", informuje Radek Lojda, zastupitel za TOP 09.

TOP 09 Praha 10

Pavlina Hájková, 776 742 420, 

Radek Lojda, 777 84 97 44

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme