Pražští radní navrhli přímý odkup Ďolíčku

2. 10. 2014

Rada hl. m. Prahy na včerejším jednání navrhla Městské části Praha 10 změnu postupu při záchraně fotbalového stadionu ve Vršovicích. Zamítla dosavadní snahu městské části Praha 10 o směnu stadionu za lukrativní stavební parcelu v jeho bezprostředním sousedství a souhlasí naopak s jeho přímým nákupem. Primátor hlavního města Prahy Tomáš Hudeček současně potvrdil, že již započala jednání radní Evy Vorlíčkové s majitelem stadionu i fanoušky klubu Bohemians.

/zpráva z 32. jednání Rady hl. m. Prahy 30. září 2014/

Jakékoliv další úsilí Městské části Praha 10 v oblasti směny tedy považujeme na základě výše uvedeného v tuto chvíli za bezpředmětné. Navíc, dle právního oddělení Magistrátu hl. m. Prahy jsou dosavadní výroky představitelů Městské části Praha 10 v rozporu s požadavky zákona a Statutu hlavního města, prohlásila radní Eva Vorlíčková.

Rada hlavního města Prahy na úterním zasedání přijala klíčové rozhodnutí, které snižuje rizika spojená se směnou městských pozemků v bezprostřední blízkosti stadionu Ďolíček. Toto usnesení dále počítá s variantou zachování sportovních aktivit na tomto místě. Oproti původnímu záměru koalice Městské části Praha 10 Rada hlavního města Prahy nesouhlasí s prodejem městotvorné zeleně soukromému developerovi a tyto pozemky chce ponechat nadále ve svém vlastnictví.

„Z koncepčního hlediska považuji zachování městské zeleně ve vlastnictví města za nezbytné. V případě přímého odkupu stadionu, což nyní záleží na majiteli stadionu, hlavní město samozřejmě předpokládá dlouhodobé užívání stadionu fotbalovým klubem Bohemians 1905.  Chtěl bych  připomenout, že celou kauzu kolem Ďolíčku vyvolala Městská část Praha 10 v čele se současným a minulým starostou panem Zoufalíkem a panem Richterem. My tak pouze zachraňujeme to, co oni za poslední čtyři roky natropili," komentuje situaci primátor Tomáš Hudeček.

Z jednání radní Evy Vorlíčkové s jediným akcionářem společnosti Bohemians Real navíc vyplynulo, že původně navržená směna není jedinou možností uskutečnění prodeje stadionu, jak bylo nepravdivě prezentováno radními Městské části Praha 10. Magistrát hl. m. Prahy  totiž zároveň majiteli Bohemians Real nabídl alternativní řešení, které v případě odmítnutí přímého odkupu spočívá v nabídce jiných pozemků Magistrátem  ke směně.

V rámci ocenění pozemků stadionu Ďolíček je nově zadán oponentní znalecký posudek, který jejich cenu férově definuje. Během přípravy odkupu nemovitostí bude také zkoumán a ověřen dopad insolvenčního řízení na předchozího majitele stadionu. Současný majitel stadionu totiž nabyl akcie vlastnické společnosti až zcela bezprostředně před hlasováním Zastupitelstva Městské části Praha 10 ve prospěch směny.

„Mohu potvrdit, že jednáme jak s vlastníkem stadionu, tak i s fanoušky. Mým cílem je dohoda v zájmu všech příznivců vršovického fotbalu,“ komentuje vývoj radní Eva Vorlíčková a dodává:„Městská část Praha 10 chce několik dní před volbami uspíšit koupi Ďolíčku, plánuje majetkový vstup do společnosti, která nejenže vlastní další stadion v Edenu, ale má zároveň zájem postavit novou budovu radnice. Vše se děje až podezřele ve stejný okamžik. Nevěřím, že se kauzy Ďolíček, Eden a stavba nové radnice dějí naráz jen tak náhodou. Na to známe Prahu 10 až moc dobře."

Příslušné usnesení Rady hl. m. Prahy je veřejnosti k dispozici na internetových stránkách www.praha.eu.

Portál hlavního města Prahy

praha.eu, 1. 10. 2014, rubrika: O městě