Praha 10 zvýšila odměnu za radnici, jejíž cenu nezná

11. 12. 2012

Zastupitelé Prahy 10 včera na návrh místostarosty Bohumila Zoufalíka (ODS) zvýšili z 300 tisíc na pět miliónů korun odměnu České komoře architektů za vytvoření studie nové radnice.

            Druhou alternativou je rekonstrukce tří současných budov ze 70. let na sídlišti Vlasta. Zastupitelé se přitom nedozvěděli, kolik by jejich oprava stála.

            Architekti však začnou soutěžit o projekt polyfunkčního centra u stanice metra Strašnická, jehož součástí by byla zdejší stará škola a v němž by radnice mohla sídlit.

            Analýza nákladů a rozsahu rekonstrukce současných budov má podle Pavlíny Hájkové (TOP 09) vzniknout už do konce roku. Hájková však odklad rozhodnutí o odměně neprosadila.

            Odklad by podle starosty Milana Richtera (ODS) nic neřešil, protože cena polyfunkčního centra zůstává neznámá. „Finální projekt by měla vybrat odborná komise složená z architektů,“ řekl Richter.

            Jan Sandner (TOP 09) se obával, že vyšší platba komoře architektů znamená vysokou cenu polyfunkčního centra.

            „Architektonická odměna za soutěž odpovídá rozsahu investice ve výši miliardy,“ upozornil Sandner.

            Lidé se divili, proč by nové centrum mělo být polyfunkční, a požadovali, aby dříve, než bude hledán architektonický tvar, byla uspořádána urbanistická soutěž. „Musíme to nějakým způsobem rozjet. A ten proces je rozjetý už rok a půl,“ bránil se takové možnosti Richter a prohlásil, že radnici házejí klacky pod nohy občanská sdružení.

            Vzápětí starosta nastínil svou vizi: „Stálo by za to, udělat v parteru budovy komerci, kavárny, obchody, restaurace, možná i společenský sál,“ uvedl Richter.

            Občané upozorňovali i na to, že pokud by se úřad stěhoval do nového, není jasné, co by se stalo s jeho současným sídlem mezi Koh-i-noorem a chátrajícím kulturním domem Eden.

Právo - Praha - střední Čechy
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme