Peníze z prodeje půjdou na školku Sychrov a do revitalizace Moskevské

11. 2. 2013

Prodej zbytkových pozemků ve stavební proluce mezi ulicemi Moskevská a Krymská a sousedního nájemního domu za částku 43,5 milionu korun schválilo na svém únorovém zasedání zastupitelstvo hlasy koalice i opozice. Místní občanská sdružení přitom na zasedání žádala zapojit veřejnost do debaty o budoucí podobě místa. Zastupitelé tyto snahy podpořili a zakotvili je i do prodejní smlouvy. Peníze získané z prodeje Praha 10 reinvestuje do majetku – mj. do revitalizace sousedící ulice Moskevská a do obnovy Mateřské školy Na Sychrově, která napomůže vyřešit kritický nedostatek míst pro děti ve školkách v Praze 10. „Radnice si ponechává široké možnosti, jak investora přimět ke splnění představ místních občanů i občanských iniciativ. Neprodává totiž vybrané blokační pozemky, bez nichž není investor schopný svou stavbu uskutečnit. Právě prostřednictvím těchto pozemků obec může uplatnit zájmy své i zájmy místní komunity. V této chvíli se otvírá proces účasti občanů na utváření tohoto místa,“ zdůraznila místostarostka Ivana Cabrnochová

(SZ). Pokračování na straně 2

Peníze z prodeje půjdou na školku Sychrov a do Moskevské

Dokončení ze strany 1

Pozemky a vilu koupila developerská firma Magnolia Invest, která chce v místě vybudovat rezidenčněadministrativní objekt. Ten bude zbudován nejen na základě platného územního plánu a veškerých souvisejících právních norem, ale zohledňovat bude i přání a požadavky místních obyvatel. Součástí prodejních podmínek je i bod, který pod hrozbou vysoké pokuty nedovoluje stavební firmě stávající secesní dům zbořit. Pavlína Hájková (TOP 09) navrhla doplnit kupní smlouvu o bod, ve kterém se kupující zavazuje, že neprovede odstranění stavby ani její části pod hrozbou vysokých sankcí. „Dům Moskevská č.p. 77 je dílem význačného českého architekta Osvalda Polívky, představitele pozdní neorenesance a průkopníka secesní architektury, tvůrce řady význačných pražských budov, např. Obecního domu. Proto si myslím, že si tento dům zaslouží ochranu, aby nedošlo k jeho necitlivé přestavbě či úpravě během plánované stavby nového centra.“

Praha 10 zároveň připomíná, že stavba se nedotkne prostoru tzv. tržíčku, kde nyní probíhají veřejné akce typu Zažít město jinak nebo trhy, které obec každoročně finančně podporuje. Naopak, tento prostor bude rozšířen o několik set metrů čtverečních a bude rehabilitován do podoby moderního městského náměstí v historické čtvrti.

Praha 10