Kritici radnice Prahy 10: vytlačil nás komparz

Návštěvníci zasedání zastupitelstva téměř nesledovali jednání. O to víc tleskali starostovi.

14. 2. 2013

Návštěvníci zasedání zastupitelstva téměř nesledovali jednání. O to víc tleskali starostovi.

 

PRAHA / Nečekaný zájem vyvolalo minulé pondělí jednání zastupitelstva desáté městské části – už více než půl hodiny před jeho začátkem totiž byla zaplněna všechna místa pro veřejnost.

            Zvláštní bylo ještě jedno. Drtivá většina účastníků nejevila o projednávané body žádný zájem. Jediné okamžiky, kdy se projevili, byly, když potleskem několikrát odměnili proslov starosty Milana Richtera či některých dalších představitelů ODS.

            A naopak se do sálu vůbec nedostali pravidelní účastníci z několika místních občanských iniciativ.

            Ti přišli například protestovat proti plánovanému prodeji proluky ve Vršovicích u křižovatky Moskevské a Francouzské, která se stala „spontánním“ náměstím. Místní iniciativy, zastřešené občanským sdružením Start Vršovice, tam pořádají řadu akcí a místo slouží i jako galerie pod širým nebem.

            „Bylo vidět, že byli najati, aby blokovali ta místa,“ říká o účastnících zasedání Pavlína Hájková z opoziční TOP 09.

 

Proč tu jsme? Kvůli všemu

 

„Ptal jsem se jich, kvůli kterému bodu přišli, ale neřekli mi to. Prý jsou tady kvůli všemu,“ dodává její kolega Radek Lojda. „Že by byl takový zájem, jsme zažili jen jednou. Když se prodávaly pozemky pod Bohemkou, tak přišli fanoušci,“ poukazuje Olga Richterová z občanského sdružení Zaostřeno na 10. Ta s dalšími zhruba třemi desítkami lidí musela zůstat před jednací síní.

            Mluvčí radnice Jan Charvát ale slova o komparzu odmítá. „Je to z palce vycucaný nesmysl. Proč bychom objednávali komparz, a pak umožnili všem zájemcům o vystoupení, aby nerušeně přednesli svůj názor,“ reaguje. „Každý sál má hygieniky, hasiči a dalšími omezenou kapacitu,“ argumentuje. Vedení radnice poukazuje i na to, že lidé měli možnost sledovat přenos na monitoru před jednací síní. A kdo chtěl, mohl se do diskuse přihlásit prostřednictvím lístečku, který předal přítomné úřednici radnice.

 

Tři minuty a rychle ven

 

Jenže ne vždy bylo přenosu zřetelně rozumět a zejména: monitor byl v malé chodbičce před jednací síní, kde se tísnily desítky lidí.

            Podle Kateřiny McCreary ze sdružení Start Vršovice šlo o obecné prokázání síly. „Je to metoda, jak rozhodit, znervóznit. Nejdřív musíte stát tři hodiny na chodbě, a pak vás na tři vyhrazené minuty, které může trvat vaše interpelace, pustí dovnitř a hned zase vyvedou,“ říká McCreary.

            A to, že všichni mohli vystoupit, není pravda. Například 79letý František Beneš více než tři hodiny čekal marně. Podle něj je proluka historicky cenné místo, jež by se nemělo prodávat.

POKRAČOVÁNÍ NA STRANĚ 2

 

Kritici radnice Prahy 10: vytlačil nás komparz

DOKONČENÍ ZE STRANY 1

„Tady rozhodují lidi, kteří vůbec neznají historii, ta nenávratně mizí. Chtěl jsem jim to říct, ale nedali mi možnost,“ rozčiluje se Beneš.

            V sále ale nebyl jen „komparz“. Dalších více než dvacet míst obsadili úředníci radnice. „Celou dobu tady sedí, skoro nikdy nikdo z nich nevystupoval. Navíc mohou to jednání sledovat ze svých kanceláří na obrazovce,“ poukazuje Hájková.

            „Jde se o vrcholné představitele radnice, kteří jsou faktickými zpracovateli předkládaných materiálů, a mnozí k bodům i odborně vystupují,“ hájí jejich účast Charvát.

            Pravda je, že není zřejmé, jaký jiný bod kromě prodeje proluky mohl vyvolat takový zájem. Ten nakonec zastupitelstvo schválilo.

 

Co tu bude stát?

 

Firma Magnolia Invest architekta Karima Rachidiho, která vlastní už část parcel v sousedství, zde chce postavit rezidenčně-administrativní komplex.

            Podle Charváta to v žádném případě neznamená prohru pro odpůrce. Investor se totiž zavázal, že o podobě projektu bude jednat s místními sdruženími a k jejich požadavkům přihlédne.

            „Garance této dohody zůstává problematická. Věříme ale ve vzájemnou dobrou vůli. Není zanedbatelné, že výsledkem spolupráce pro developera může být i to, že předejde riziku, že mu účastníci územního řízení námitkami zdrží stavbu o dva tři roky,“ soudí McCreary.

            „Když se neodvolají oni, odvolá se někdo jiný,“ reaguje na tuto námitku Rachidi, kterého prý samotného zajímá, jaký projekt ve spolupráci s veřejností může vzniknout. A odmítá, že by chtěl prostor zastavět na maximum, jak se obávají odpůrci.

            „Nevyužiji celý prostor a část pozemku dám k dispozici, aby dál mohly probíhat akce a koncerty,“ slibuje.

Marek Pokorný
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme