Praha 10 si konečně zaslouží svědomité a úsporné politické vedení

2. 2. 2016

TOP 09 odmítá způsob vedení Prahy 10 tak, jak ho praktikuje současné torzo vedení městské části. Důvodů je mnoho - od selektivního seznamování zastupitelů s podklady, přes skrytou manipulaci neznámých subjektů až po naprosto nesmyslnou snahu udržet radu s nízkou voličskou podporou.

Snahou TOP 09 je v první řadě najít z této politické krize cestu ven. Pokud se nepodaří krizi rychle vyřešit, její dopady pocítí zejména Praha 10 a její obyvatelé. Všichni zástupci TOP 09 jsou proto rozhodnuti využít mandát, který získali před rokem a půl od voličů k tomu, aby skončila dlouhá řada let, kdy městskou část ovládaly koalice bez ohledu na vůli občanů.

Pokud najdeme partnera, který je ochoten provádět svědomitou, programem vedenou a úspornou politiku bez jakéhokoliv populistického akcentu, rádi s ním budeme vyjednávat o koalici.

Řešení politické situace na Praze 10 není jednoduché a žádá si celou řadu dílčích formálních a zákonem stanovených kroků, které by podle TOP 09 měly vést k sestavení nové rady s jasným programem a vůlí navrhnout, projednat a schválit rozpočet městské části.

Návrh řešení krize na Praze 10

Zastupitelé TOP 09 navrhují pragmatické, transparentní a nezpochybnitelné řešení politické krize na Praze 10.

Devět bodů pro řešení politické krize podle TOP 09

  • Urychleně svolat mimořádné jednání zastupitelstva MČ Praha 10.
  • Na mimořádném jednání stanovit termín dalšího řádného jednání zastupitelstva MČ Praha 10, kde funkci rady přebere zastupitelstvo popř. nová rada dle zákona o hlavním městě Praze.
  • Na mimořádném jednání stanovit jednací řád jednání zastupitelstva s funkcí rady, způsob svolávání a vedení jednání.
  • Na mimořádném jednání odvolat torzo rady MČ Praha 10, resp. alespoň jejího jednoho člena.
  • Začít vést urychlená koaliční jednání vedoucí k nové funkční koalici, připravené k převzetí odpovědnosti.
  • Stanovit program nové funkční koalice v podrobnosti na rok 2016 a s výhledem na zbytek volebního období a popř. dále.
  • S programem a personálními návrhy předstoupit před zastupitele MČ Praha 10 na řádném jednání zastupitelstva MČ Praha 10 a zvolit novou radu MČ Praha 10, popř. vést standardní jednání zastupitelstva s funkcí rady.
  • Svolat popř. další řádné jednání zastupitelstva, kde bude zvolena rada a na základě tohoto aktu dání důvěry připravit rozpočet koalice dle programového prohlášení.
  • Svolat zastupitelstvo MČ Praha 10 pro schválení finančního vyjádření programu koalice – rozpočtu.

 

Protože je situace nepřehledná i pro většinu zastupitelů, rozhodli jsme se v bodech shrnout to základní: Co se na radnici děje i to, proč nemůžeme podpořit současný návrh rozpočtu

Zhodnocení současné situace na Praze 10

  • Důvody, kterými byl okomentován rozpad minulé koalice jejími bývalými členy, nepovažujeme za pravdivý odraz skutečnosti.
  • Způsoby, jakými se odůvodňuje provizorní „lepení“ rozpočtu na rok 2016 i způsoby jednání okleštěné rady, považujeme za populistické a nezodpovědné.
  • Jsme přesvědčeni, že prodlužování politické agonie nebezpečně zvyšuje korupční potenciál na Praze 10.
  • Naše tvrzení jednoznačně potvrzují dosavadní nevěrohodná, zpochybnitelná i jednoznačně lživá prohlášení politických subjektů na Praze 10.
  • Zdůrazňujeme, že TOP 09 za zavřenými dveřmi žádné řešení nedojednala, a to s žádným z politických subjektů na Praze 10.
  • Zastupitelé TOP 09 považují za nezodpovědné schvalovat rozpočet na 2016 a výhled do další budoucnosti pro neznámý politický koaliční subjekt, který by měl svou činností finanční plán naplňovat. Nová koalice tak bude nucena naplňovat program cizího subjektu nebo bude docházet ke značným dodatečným úpravám rozpočtu – rozpočtovým opatřením.

klub zastupitelů TOP 09 Praha 10

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme