Počarovský: Počet protidrogových center je nedostatečný

V září se v Praze setkali odborníci na protidrogovou politiku z Vídně, Frankfurtu, Berlína a Prahy. Akce se účastnil i pražský zastupitel Ondřej Počarovský (TOP 09) z Prahy 10, který v uplynulých letech zodpovídal za chod magistrátní protidrogové komise. Hlavní závěry z konference vám přinášíme prostřednictvím reportáže Mladé fronty DNES.

27. 9. 2014

Stříkačky pod dohledem. Praha potřebuje více drogových center. Evropští protidrogoví odborníci se včera sešli v Praze, řešili drogy v ulicích. Konference se konala podruhé. České metropoli by podle nich pomohly speciální místnosti, kde mohou závislí drogy užívat. 

Stříkačky jen pro hasiče“. „Vyženeme narkomany do škol“, aktuální předvolební hesla, kterými by drogovou problematiku v Praze řešili místní politici. Přesně opačně by však s narkomany zacházeli evropští odborníci na drogy. Zástupci Vídně, Frankfurtu, Berlína a Prahy se včera v české metropoli sešli, aby navrhli postup, jak dostat závislé lidi z ulic. Podobné setkání se v Praze konalo naposledy před čtyřmi lety za éry primátora Pavla Béma. 

V Praze je zhruba šestnáct tisíc lidí závislých – převážně na pervitinu. Podle odborníků je tu však nedostatek míst, kde by jim někdo dokázal pomoci. Protidrogoví koordinátoři z německého Frankfurtu Praze včera doporučili zavedení takzvaných aplikačních místností. „Před lety jsme zjistili, že v centru Frankfurtu je park, kde se denně scházejí narkomani a užívají tam drogy. Rozhodli jsme se vytvořit zařízení, kde si tito lidé mohou drogy aplikovat a neohrožují své okolí. A tak začaly vznikat aplikační místnosti,“ popisuje frankfurtská radní Rosemarie Heilingová. Podle ní si dnes v místě aplikuje drogu tisíc lidí denně, kteří tak „neděsí“ své okolí někde na veřejnosti. V kontaktním centru se zároveň snaží závislým pomoci, nabízejí jim léky, kterými je možné drogy nahradit či úplně odnaučit, poskytují psychiatrické a zdravotní ošetření. 

„V tomto místě denně někomu zachrání život. Lidé závislí na drogách začínají v těchto centrech spolupracovat, daří se je i motivovat a pomoci jim s odvykáním. Byl bych pro, abychom o něčem podobném v Praze uvažovali,“ říká národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. „Podívejme se, jak to třeba vypadá v okolí pražského hlavního nádraží,“ dodává. 

Oproti dalším třem evropským metropolím, které se konference účastnily a kde dominuje převážně heroin, v Praze vládne pervitin. „Jsou tu tři malá nízkoprahová centra a čtyři terénní programy, to je na takový počet uživatelů naprosto nedostatečné. Politici nám navíc nepomohou, naopak v objektech ruší nájemní smlouvy. Alespoň jedno aplikační centrum by bylo úspěchem,“ tvrdí předseda magistrátní protidrogové komise Ondřej Počarovský. 

Podle radního pro zdravotnictví a sociální politiku Martina Dlouhého (TOP 09) však v Praze chybí politická vůle. „Všichni vědí, že je to potřeba, ale nikdo takové centrum nechce vedle domu. Navíc jde o novou metodu, k tomu je potřeba změna legislativy, což vyžaduje i nějaký čas,“ argumentuje. 

Nulová aktivita politiků podle odborníků souvisí i s termínem včerejší konference. Politici se teď totiž na billboardech snaží voliče lákat spíše nejrůznějšími „odsuny“ závislých lidí. „Předvolební výroky, které v těchto dnech vidíme po Praze, mají pobouřit lidi, politici se vozí na lidských emocích, aniž by přitom o drogové problematice něco věděli,“ tvrdí Vobořil. Podle Počarovského v Česku chybějí akceschopní politici. „Bohužel devadesát devět procent politiků je v oblasti naší problematiky pouze populisty,“ dodává.

Karolína Kyselová

Mladá fronta DNES, 27. 9. 2014, rubrika: Praha, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme