Je koalice na Praze 10 ještě vůbec funkční?

22. 10. 2015

Mimořádné jednání zastupitelstva na Praze 10, které starostka Kleslová (ANO) svolala k jednomu jedinému bodu, skončilo pro zjevně rozklíženou koalici blamáží. Pro Prahu 10 je to ale zčásti šťastný konec: díky opoziční TOP 09 se podařilo zabránit tomu, aby Praha 10 měla “vlastní kauzu Opencard”.

Dalo by se předpokládat, že pro jediný projednávaný bod mimořádného zastupitelstva má koalice dostatečnou a předjednanou politickou podporu alespoň mezi sebou. Dalo by se předpokládat, že podklady, na základě kterých se má rozhodovat, budou jednoznačné a bez nejasností. Nikoli!

Doporučení Rady nejenže nevyslyšeli koaliční zastupitelé, ale i sami radní hlasovali proti svému vlastnímu doporučení a o zajištění služeb informačních technologií na Praze 10 se dnes nerozhodlo.

Nejprve neprošel návrh na přepracování objektivně odfláknuté podkladové studie firmy RELSIE, navržený zastupitelkou za KSČM, doposud ve většině hlasování loajální s koalicí. K tomuto návrhu se překvapivě spojily KSČM, koaliční ČSSD a opoziční Vlasta. TOP 09 se při tomto hlasování zdržela, protože ani navrhované dopracování studie by neodstranilo rozpor mezi studií firmy RELSIE s předchozí studií firmy PADCOM. Z patové situace bychom se nedostali.

Následně neprošel pozměňovací návrh jedné ze tří (sic!) variant radou schválených návrhů. A to ani tehdy, kdy předkladatelem byl zastupitel za koaličního hnutí ANO.

Dle předpokladu TOP 09 byly poté postupně a potupně smeteny ze stolu všechny tři návrhy koaliční zastupitelky za Stranu zelených, funkčně přetížené uvolněné radní a zároveň senátorky Cabrnochové, která má v radě oblast IT přidělenu. Ta se snažila návrh s chybami silově protlačit i vyvoláním určité hysterie a svalováním viny na druhé, ovšem bez úspěchu.

Proti předtím v radě schváleným návrhům hlasovali většinově i v koalici zastoupení ANO, ČSSD a Nezávislí pro Prahu 10. Ukázalo se však, že koalice nemá plán B, žádné další řešení problému k hlasování nenavrhla.

Závěry ze včerejšího zastupitelstva jsou tedy dva. První je pozitivní, koalice si po opakovaných výtkách opozičních stran v čele s TOP 09 konečně uvědomila, jak nebezpečné je krýt neschopnost radní Cabrnochové. Ze studií jí předložených totiž vyplývají zcela rozdílné závěry, navzájem se vylučující. Praha 10 tak díky opoziční práci TOP 09 zabránila své „Opencard“.

Zadruhé je ale třeba upozornit, že téma není zdaleka uzavřeno, na příštím jednání rady bude nepochybně velmi dusno. Variant, jak zajistit IT služby od 1.1.2016 totiž není mnoho – prodloužení smlouvy s O2 je v rozporu se zákonem, návrh RELSIE v rozporu – přinejmenším – se zdravým rozmumem a při spávě IT úřadem prý hrozí kolaps.  

Naší včerejší tiskovou zprávu si lze přečíst  zde.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme