Hájková: Město se musí postarat o mladé rodiny s dětmi

Rozhovor s lídryní TOP 09 do komunálních voleb na Praze 10 Pavlinou Hájkovou

„Proč musíme mít úředníky umístěné na radnici za miliardy korun, když nemáme ani potřebná místa pro naše děti v mateřských školách?“, ptá se lídryně TOP 09 do komunálních voleb na Praze 10. Je přesvědčená o tom, že tato městská část potřebuje praktická a hlavně hospodárná řešení. Její další vize jsou také zcela jasné – některé zdejší lokality by se podle ní měly zklidnit a jiné zase naopak potřebují probudit k životu. Hlavně by ale chtěla motivovat mladé rodiny k tomu, aby tady chtěly žít a vychovávat své děti. Dodává, že k tomu všemu jsou zapotřebí hlavně osvícení radní, kteří nepřemýšlejí jen ve čtyřletých periodách svého mandátu.

3. 10. 2014

Je na Praze 10 dostatek míst v mateřských školách?
Toto téma považuji ve své předvolební kampani za naprosto klíčové. Podle mě by mělo mít každé dítě radnicí garantované místo v mateřské škole. Ve školkách máme celkem 2 720 míst a jen letos jsme bohužel museli odmítnout zhruba 600 žádostí o umístění dítěte. Proč musíme mít úředníky umístěné na radnici za miliardu korun, když nemáme ani tolik potřebná místa pro děti v mateřských školách? Tento přetrvávající problém bych chtěla dát do pořádku jako první – v zastupitelstvu bych ráda řídila komisi pro rodinu a aktivně se zabývala tím, co město dělá pro mladé rodiny s dětmi.

Jaká další témata jsou pro vás v této komisi podstatná? Jak se Praha 10 stará o mateřské školy?
Kolik má dětských hřišť s celoročním provozem? Jak jsou osvětlené přechody pro chodce? Kolik nabízí dětských center? Řeší dostatečně drobnou kriminalitu v problémových místech? Chrání naše děti před drogami a jinými nástrahami?

Věnuje radnice Prahy 10 zvýšenou pozornost zeleným plochám?
Řekla bych, že ano, ale na příkladu Gutovky či Malešického parku je jasně vidět, že i zdánlivě úspěšné projekty mohou mít i své stinné stránky. Oba dva byly na můj vkus až příliš drahé. Kdyby radnice více šetřila, mohla například zastřešit všechna dětská hřiště na Praze 10 a zajistit tím jejich celoroční provoz. Je to jeden z řady problémů, který bych jako nová starostka chtěla vyřešit. Potřebujeme praktická a hlavně hospodárná řešení. Toto je jedno z nich.

Řeší se dostatečně zanedbané porosty na většině sídlišť a u dopravních uzlů?
Prahou 10 prochází železniční trať a nevyužívané plochy musí městská část převzít a začít plánovat, jak s nimi naloží. Už při práci s bývalým senátorem Jaromírem Štětinou jsem se zabývala lokací Slatiny – město by mělo zdejší pozemky postupně skoupit, naplánovat jejich rozvoj a společně s fi nančními institucemi či investory tuto lokalitu začít proměňovat. Může zde vzniknout celá nová čtvrť – byty, parky, náměstí, kulturní i zábavní centra. A není to žádná utopie. Bohatě k tomu postačí osvícení radní, kteří nepřemýšlejí jen ve čtyřletých periodách svého mandátu.

Jak současné vedení radnice nakládá se svěřeným majetkem?
Praha 10 je bohužel nechvalně proslulá svými korupčními kauzami a šedými eminencemi. Výsledkem je, že radnice velkou část majetku rozprodala, a dokonce velmi neúspěšně investovala i do kapitálových trhů. Tomu je třeba učinit přítrž. Město se nemůže do takových operací pouštět. V zahraničí je zcela běžné, že se města v podstatě chovají jako developeři a zisky z prodejů pak směrují do své vlastní městské pokladny. Takto můžeme postupovat například u startovacích bytů pro mladé rodiny, abychom motivovali občany Prahy 10 z této městské části neodcházet.

Jak aktuálně vypadá situace ohledně Key Investments?
Ztráta Prahy 10 se prý odhaduje až na 200 milionů korun. Ano, bohužel je to tak. Vedení radnice investovalo peníze nás všech nezodpovědným způsobem a pak o ně přišlo. Odpovědnost za tuto ztrátu nese hlavně ODS z Prahy 10. Její obyvatelé platí daně a někteří si odkoupili od radnice své původně nájemní byty. Jak s jejich penězi radnice naložila? Poslala je na účty obchodníka s cennými papíry, který je nyní v insolvenci, a šance, že se nějaké finanční prostředky vrátí do rozpočtu, je naprosto minimální.

TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme