Dubnové setkání v Proluce

STAVÍME NA DIALOGU

12. 4. 2013

Ve čtvrtek 11. dubna jsem se zúčastnil akce pořádané pro občany Vršovic a blízkého okolí. Konala se v PROLUCE (na pozemcích nad bývalým Vršovickým tržíčkem mezi ulicemi Krymská a Kodaňská) a mimo jiné zde ve spolupráci s kurátory Krištofem Kinterou a Denisou Václavovou proběhla vernisáž sochy Blesk, kterou pro tuto příležitost vytvořila umělkyně Diana Winklerová.

Hlavním účelem tohoto setkání ale byla veřejná diskuze o využití obecních pozemků v Proluce, které na začátku roku prodala městská část Praha 10 soukromému investorovi Magnolia Invest, jenž zde plánuje výstavbu administrativně-bytového centra. Občané tak mohli společně s investorem i městskou částí debatovat o budoucí podobě místa a aktivně se zapojit do rozhodování o prostředí, v němž žijí. V participačním procesu tak mohou pomoci vytvořit plány pro co nejpřirozenější zástavbu, která nenaruší charakter místa. 

Jsem velmi rád, že k tomuto setkání došlo. Je především výsledkem aktivit místního občanského sdružení START Vršovice a zastupitelů za TOP 09, kterým se podařilo prosadit posunutí lhůty pro podání připomínek o tři měsíce, a občané tak mají více času se k tomuto stavebnímu záměru vyjádřit. 

Na setkání navazoval večer v místním klubu Pilot workshop, kde diskutovali občané, zástupci městské části i investor. Jak se dalo čekat a co vyplývá již z mnoha diskusí, které se stahovali k zástavbě proluky. Místní obyvatelé stojí o významné zachování zeleně a přirozený ráz s okolím. Byla by to nenávratná škoda, kdyby budoucí projekt toto nereflektoval a nezachoval se tu Genius loci.

Radek Lojda, zastupitel
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme