Proluka v Moskevské hledá kupce, tržíček nebude dotčen

14. 3. 2013

V současné době probíhá výběrové řízení na zbytný majetek městské části, jehož součástí je prodej secesního činžovního domu a několika samostatných roztříštěných pozemků v jeho těsném sousedství o celkové rozloze 1463 m2. Prodávaný dům je samostatně stojící rohový secesní činžovní dům architekta Osvalda Polívky z roku 1910 na rohu Francouzské a Moskevské ulice.

            Tento dům radnice již letos dvakrát neúspěšně nabízela v transparentním prodeji formou elektronické aukce (stejně jako další tzv. viladomy, které Praha 10 tímto způsobem letos prodávala) a jednou i ve veřejném řízení.

Rozhoduje architektonická soutěž a celé zastupitelstvo

            Tento dům je nyní prodáván jako „balíček“ se sousedícími parcelami, z nichž všechny jsou platným územním plánem určeny k výstavbě a z vlastnického hlediska jsou roztříštěny mezi městskou část a soukromého vlastníka. V současnosti výběrové řízení probíhá a o případném prodeji bude zcela standardně dle zákona rozhodovat městská rada a následně i celé zastupitelstvo. Podmínkou prodeje bude v případě výstavby na stavebních pozemcích i realizace architektonické soutěže. I přes eventuální prodej uvedených pozemků Praze 10 zůstanou nadále sousední přilehlé pozemky, takže radnice bude mít z tohoto titulu silnou pozici účastníka pro veškerá řízení a velkou možnost významně ovlivňovat budoucí podobu jakékoli případné zástavby tak, aby odpovídala územnímu plánu, dané lokalitě i zájmům široké veřejnosti.

Tržíček zůstává zachován Rada Prahy 10 už ve svém programovém prohlášení z ledna 2011 deklarovala, že je připravena otevřeně diskutovat s občany o územním rozvoji a o stavebních projektech, které zasáhnou život většího množství lidí. V sousedství proluky, kde se v minulosti konala řada zajímavých akcí, které i zdejší radnice podporovala, se mluví i o budoucnosti místního tržíčku a o jeho osud projevili obavy místní občané.

            Zástupci radnice ubezpečili místní obyvatele, že pozemek tzv. tržíčku zůstává v majetku Prahy 10 a ta aktivity místních dlouhodobě podporuje. Podle informací z radnice s místními obyvateli dlouhodobě jedná i investor a ten podle svých slov bude jednat i nadále. Podle úřadu tedy nehrozí, že by se zde případně po uvahách možného investora mohl objevit pro lokalitu nevhodný objekt. Ten by navíc podle zákona musel zdejším obyvatelům nabídnout i adekvátní počet veřejných parkovacích míst.

            Místostarostka pro územní rozvoj Ivana Cabrnochová (SZ), předsedkyně kontrolního výboru Jana Čunátová (KSČM), opoziční zastupitelé Pavlina Hájková, Radek Lojda, Jan Šnajdr a Michal Narovec (všichni TOP 09), investor Karim Reda Rachidi i úředníci se účastní diskuzních večerů v Krymské ulici.

Praha 10

K tomuto tématu si zde můžete přečíst tiskovou zprávu klubu TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme