Opozičníci se vysokých postů v Praze 10 neštítí

2. 7. 2012

Pozoruhodný přesun proběhl minulý týden na radnici Prahy 10, které dosud vládla koalice ODS a ČSSD. Na posledním zasedání zastupitelstva na své posty rezignovali místostarosta Vladislav Lipovský (ODS) a radní Antonín Weinert (ČSSD). Nahradili je překvapivě zástupci dvou opozičních stran - Ivana Cabrnochová (SZ) a Petr Vozobule (Desítka pro domácí).

            Důvodem rošády je prý kauza Key Investments.

Praha 10 podobně jako Praha 6 a Praha 13 poslala v roce 2009 do neprůhledné investiční společnosti volné prostředky. Z více než 200 milionů korun, které městská část investorovi svěřila, dosud neviděla nic. Namísto výhodného zúročení tak musí radnice hledat rezervy jinde - nyní například chystá další kolo privatizace bytového fondu.

            Lipovský byl v roce 2009 starostou, Weinert místostarostou. Ve svých rezignačních dopisech sice politickou zodpovědnost přijali, zároveň ale dodali, že jednali podle svého nejlepšího svědomí.

            K výměně radních došlo velmi nečekaně a bez předchozího upozornění. „Jednání začalo půlhodinovou přestávkou, následně jsme dostali materiály, které nás o této výměně informovaly, a za další dvě minuty už probíhalo na to téma hlasování,“ popisuje Michal Narovec, tamní šéf zastupitelů TOP 09.

Akce byla překvapením i pro hlavní aktéry. „Zelení a,desítkáři‘ dostali závaznou nabídku na účast v radě krátce před konáním pondělního zastupitelstva,“ přiznala Cabrnochová, která v radě bude mít na starost územní rozvoj. Pozoruhodný fakt, že dvě opoziční strany obsadily křesla radních, ale podle Cabrnochové neznamená, že by přistoupili ke koaliční smlouvě uzavřené ODS a ČSSD. Přizváni do rady měli být na základě programové shody. „Pokud nechceme jen kritizovat, ale je naší ambicí vývoj v Praze 10 aktivně ovlivňovat, pak funkce místostarostky pro územní rozvoj nabízí široký prostor pro uplatnění našich vizí,“ dodává.

Euro str. 12 Monitor
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme