Opozičníci se vysokých postů v Praze 10 neštítí

2. 7. 2012

Pozoruhodný přesun proběhl minulý týden na radnici Prahy 10, které dosud vládla koalice ODS a ČSSD. Na posledním zasedání zastupitelstva na své posty rezignovali místostarosta Vladislav Lipovský (ODS) a radní Antonín Weinert (ČSSD). Nahradili je překvapivě zástupci dvou opozičních stran - Ivana Cabrnochová (SZ) a Petr Vozobule (Desítka pro domácí).

Důvodem rošády je prý kauza Key Investments.

Praha 10 podobně jako Praha 6 a Praha 13 poslala v roce 2009 do neprůhledné investiční společnosti volné prostředky. Z více než 200 milionů korun, které městská část investorovi svěřila, dosud neviděla nic. Namísto výhodného zúročení tak musí radnice hledat rezervy jinde - nyní například chystá další kolo privatizace bytového fondu.

Lipovský byl v roce 2009 starostou, Weinert místostarostou. Ve svých rezignačních dopisech sice politickou zodpovědnost přijali, zároveň ale dodali, že jednali podle svého nejlepšího svědomí.

K výměně radních došlo velmi nečekaně a bez předchozího upozornění. „Jednání začalo půlhodinovou přestávkou, následně jsme dostali materiály, které nás o této výměně informovaly, a za další dvě minuty už probíhalo na to téma hlasování,“ popisuje Michal Narovec, tamní šéf zastupitelů TOP 09.

Akce byla překvapením i pro hlavní aktéry. „Zelení a,desítkáři‘ dostali závaznou nabídku na účast v radě krátce před konáním pondělního zastupitelstva,“ přiznala Cabrnochová, která v radě bude mít na starost územní rozvoj. Pozoruhodný fakt, že dvě opoziční strany obsadily křesla radních, ale podle Cabrnochové neznamená, že by přistoupili ke koaliční smlouvě uzavřené ODS a ČSSD. Přizváni do rady měli být na základě programové shody. „Pokud nechceme jen kritizovat, ale je naší ambicí vývoj v Praze 10 aktivně ovlivňovat, pak funkce místostarostky pro územní rozvoj nabízí široký prostor pro uplatnění našich vizí,“ dodává.

Euro str. 12 Monitor