Další otřesy v pražské ODS: Milan Richter opustil post starosty

Starostovské křeslo v Praze 10 obsadil Bohumil Zoufalík, který zůstává po odchodu z ODS nezávislý.

5. 6. 2013

Pražská ODS prožívá náročné období. Hádky mezi křídlem předsedy Bohuslava Svobody a skupinou jeho odpůrců, v níž hrají prim členové Prahy 10; rušení stranických organizací v Praze 4 a 12; rozpad magistrátní koalice s TOP 09; odchody občanských demokratů ze zastupitelského klubu na magistrátu, kde byli z ODS vyloučeni Bohumil Zoufalík a Ivan Vinš, protože nerespektovali usnesení zastupitelského klubu strany.

A ve středu přišel další otřes – z pozice starosty Prahy 10 nečekaně odešel Milan Richter. Ten nedávno opustil také zastupitelský klub ODS na magistrátu a spolu s Borisem Šťastným přenechali místa právě Vinšovi a Zoufalíkovi.

Starostovské křeslo získal po Richterovi Zoufalík. Ten zůstává po odchodu z ODS zatím nezávislý, přestože se od jeho příchodu na magistrát šířily zvěsti, že vstoupí do účelového seskupení Uzdravme naši politiku (o kterém ČESKÁ POZICE začala informovat minulý měsíc). „Nedovedu si představit, že bych se zbavil jedné nálepky špinavých kmotrů z ODS, abych nalezl do nějakého UNP, to určitě ne,“ řekl minulý týden na přímý dotaz ČESKÉ POZICI Zoufalík.

Nálepkou „špinavých kmotrů“ Zoufalík evidentně naráží na Tomáše Hrdličku, který je členem ODS právě v Praze 10 (a šéfem jednoho z tamních místních sdružení). Hrdlička má podle mnoha vyjádření mnoha neúměrný vliv nejen na politiku Prahy 10, ale krom ODS i na pražské organizace jiných politických stran.

Zoufalíkovi ke zvolení pomohlo nové seskupení na zastupitelstvu Prahy 10, jehož členy jsou čtyři bývalí občanští demokraté, nyní tvořící klub nezávislých. Vedle Zoufalíka a Vinše do něj vstoupili exstarosta Prahy 10 Vladimír Lipovský a řadová zastupitelka Hana Štěpánková.

Předem připravená komedie

Celé středeční zastupitelstvo Prahy 10 působilo dojmem, že mělo dopředu sepsaný scénář. Richter oznámil, že si on a Zoufalík plánují prohodit pozice starosty a místostarosty, a o pár minut později byl Zoufalík bez jakýchkoliv obstrukcí zvolen pohodlnou většinou, kterou tvořily hlasy ODS, ČSSD, Desítky pro domácí, Strany zelených a nového čtyřčlenného klubu nezávislých. Zastupitelé za TOP 09 a KSČM se zdrželi, popřípadě byli proti.

Byl to také Richter, kdo za své čtyři stranické exkolegy oznámil důvody, proč opustili ODS. Označil za ně „bezprecedentní a diletantský zásah vedení pražské ODS“, kterým Richter narážel na vyloučení Zoufalíka a Vinše z ODS. Jako důvod svého odstoupení z postu starosty uvedl Richter právě tuto „změnu poměrů“ na radnici.

Podobně jako Richter hovořil o odštěpení nové frakce i nový starosta Zoufalík: „Nezávislí nevznikli proto, že bychom se nějak hádali. Vznikli kvůli hloupé a nepochopitelné politice vedení pražské ODS, v jejímž čele je člověk, který je v ODS dva roky i s cestou, a podle toho to vypadá,“ zkritizoval nový starosta „desítky“ exprimátora Bohuslava Svobodu.

Přes odchod několika členů ODS nedává logiku, aby post starosty obsadil nově vzniknuvší klub. ODS je stále se sedmi zastupiteli téměř dvakrát početnějším klubem než Nezávislí, po odchodu čtyř občanských demokratů je nyní dokonce v Praze 10 nejsilnější koaliční stranou ČSSD s osmi zastupiteli (opoziční TOP 09 má zastupitelů deset). O zvolení nového starosty se přesto mezi zastupiteli nevedla žádná debata, a vše tak nasvědčuje tomu, že středeční rošáda byla předem dohodnutá.

Jako komedii hodnotí středeční zastupitelstvo i opozice. „V podstatě se nic nemění. Pan Zoufalík je dlouholetým, i když už bývalým členem ODS, stejně jako starosta Richter. Je to jen hra, fakticky se nic nemění,“ napsal ČESKÉ POZICI Radek Lojda (TOP 09).

Jakub Kalenský, Česká pozice
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme