Ženíšek: Ostudný projev předsedy svazu bojovníků za svobodu

29. 5. 2017

Vedení města Plzně zkritizovalo ostudný projev předsedy svazu bojovníků za svobodu při pietním aktu v rámci Slavností svobody

Šokujícím projevem, který přednesl při pietním aktu u Památníku bojovníků a obětí světových válek na plzeňském náměstí Míru předseda organizace Českého svazu bojovníků za svobodu Plzeň Jaroslav Bukovský se zpětně zabývalo plzeňské městské zastupitelstvo. Za ostudný označil projev opoziční zastupitel Ondřej Ženíšek (TOP 09) a za pravdu mu dal nejen primátor Martin Zrzavecký (ČSSD), tak i jeho náměstek Marin Baxa (ODS), stejně jako další členové zastupitelstva.

 „Chtěl bych pochválit organizátory letošních slavností, které se opravdu vydařily. Nechci zničit celkový dojem, ale mám jednu kritickou připomínku k pietnímu aktu na náměstí Míru. Konkrétně jde o nesmírně dlouhý, asi 15 minut trvající projev Jaroslava Bukovského, který byl opravdu ostudný a nedůstojný. A viděl jsem pana primátora i jeho náměstky, kterým se tento projev viditelně také nelíbil,“ uvedl svůj příspěvek Ondřej Ženíšek.

 „Slyšet na takové akci slova, že příliš moc spolupracujeme s Bavorskem, když našim nejdůležitějším partnerem je město Regensburg, nebo že 80 procent obchodních vztahů má naše republika s Německem, že se máme orientovat na jiné země, že naše média jsou vlastněná Němci, což už neplatí, to byla opravdu síla. Když pominu, že naše média bohužel vlastní bohatí Slováci a Češi, tak říkám, že podobný projev bych rozhodně nechtěl slyšet příští rok. Naučím se pískat na prsty, a pokud tam ten pán bude opět řečnit, vypískám ho,“ neskrýval své rozhořčení zastupitel Ondřej Ženíšek. Dodal, že přítomní veteráni naštěstí netušili, o co v projevu jde, i když se tlumočil do angličtiny.

 Primátor Martin Zrzavecký konstatoval, že naprosto souhlasí s kolegou zastupitelem Ženíškem. „Byl jsem rozčílený a uvažoval jsem, že ten projev nechám zastavit, tedy že vypneme mikrofon. Tato situace už se příště nesmí opakovat. Styděl jsem se za to. Připomínáme si ten pozitivní konec války, je důležité hledat přátele i partnery a nerozdělovat naši společnost. Tento projev opravdu společnost rozděluje,“ řekl primátor.

 A stejný názor měl i první náměstek primátora Martin Baxa. „Část veteránů i členové zahraniční delegace to chápali velmi dobře a byli z toho zdvořile rozpačití. Je otázka zda tuto spolupráci s Českým svazem bojovníků za svobodu nadále udržovat,“ dodal Martin Baxa.

Richard Beneš

Štítky
Osobnosti: Ondřej Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme