Přeštice mají moderní loděnici pět minut od náměstí

3. 9. 2015

Sedmitisícové Přeštice mají novou loděnici ve sportovně relaxačním areálu na Úhlavě poblíž centra. Nahradila 73 let starou dřevěnou stavbu, jež byla shnilá a zničená povodněmi. Město do ní dalo přes deset milionů korun. „Jde o druhou ze tří etap obnovy areálu, kam chodí sportovat a rekreují se místní, hlavně z panelových domů,“ řekl zastupitel města Vladimír Frouz. „Ve městě není, kde v zimě bruslit, v létě kde se koupat a není tu ani žádný sportovně relaxační areál pro občany. Přičemž třetina obyvatel žije v bytových domech, často bez balkonu a zahrádky,“ uvedl.

            Význam lokality pro volnočasové aktivity vzrostl poté, co se v roce 2011 nepostavil soukromý zimní stadion a městský plavecký bazén u školy. Investor Area Group nebyl dlouhodobě schopný financovat stavbu stadionu, původně ze svých zdrojů, později, stejně jako město Přeštice, nezískal dotace z EU. Bazén měl být připojen na infrastrukturu zimního stadionu, ale město na něj nakonec nemělo.

            Do loděnice, kam lidé dojdou z náměstí za pět minut, chodí podle tajemníka TJ Přeštice Karla Tuška staří vodáci, je tam dětský oddíl mladých vodáků, oddíl rychlostní kanoistiky a vzpěračů. Areál sloužil dlouhé roky veřejnosti jako místo pro vodní sporty, letní koupání a bruslení. Poslední roky byl zanedbáván a lidé ho málo využívali.

            „Město postupně rekonstruuje celý areál KČT, aby občané měli možnost trávit kvalitně volný čas v přírodě u řeky,“ řekl starosta Karel Naxera. První etapa byla dokončená v listopadu 2011. „Šlo o zásadní rekonstrukce břehu řeky Úhlavy, tedy vybudování čtyř schodišť do řeky, mola a skokánku, obložení břehu dřevem a vytrhání pařezů, vše za 1,8 milionu korun,“ uvedl. Na březen 2016 je plánovaná třetí etapa za jeden milion korun, tedy terénní úpravy, oplocení, dětský a sportovní koutek, brouzdaliště, venkovní sprchy a chodníčky. Když neseženeme dotaci, tak ji uhradí město, což zatím ale neschválilo zastupitelstvo.

            Dřevěná budova tam stála od roku 1946. Za války sloužila jako ubytovna v továrně na munici v Holýšově v pracovním a koncentračním táboře. Po válce Holýšov budovy prodal a přeštičtí vodáci jednu koupili. Objekt nebyl udržován a nedávaly se peníze do oprav. „Trouchnivěl a v nejbližších letech by spadl,“ uvedl Frouz. V záplavovém pásmu mohlo město jen rekonstruovat objekt, jehož délka 59 metrů zůstala.

Zdroj: Mladá fronta DNES, str. 17, Kraj Plzeňský, 3. 9. 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme