Pikner: Socha pohraničníka patří do muzea totality

27. 7. 2016

 „Socha pohraničníka se vrátila tam, kam patří. Na vrcholu Dyleň poblíž Dolního Žandova v Karlovarském kraji, jen pár set metrů od česko-německé hranice, bylo v sobotu 11. července slavnostně odhaleno sousoší pohraničníka se psem, jež nese název „Na stráži míru“," cituji z Haló novin a kroutím hlavou.

To je snad vtip – připomínat si takto činnost komunistické pohraniční stráže. Stráže? Pohraničníci nás přece nechránili, naopak to byla celostátní žalářní služba. Hlídala občany, aby nikdo nemohl utéci z Československa do západních demokratických zemí.
Chápu ty, kteří na hranicích strávili hlídáním celý život ve lži. Ano lhali jim, nám všem. A ještě po 27 letech se bohužel najde stále dost těch, co tomu věří. Chápu je, je mi jich líto, ale nemohu souhlasit.
Nemůžeme si připomínat činnost pohraniční stráže, která omezovala naši svobodu. Svobodu, za kterou bojovali a umírali naši dědové na východní i západní frontě.Sochu pohraničníka se psem je třeba  vystavovat, ale v muzeu totality. Na Dyleň prostě nepatří.
Proto jsem petici proti instalaci sochy podepsal. Můžete se připojit i vy. www.petice24.com/za_odstraneni_pomniku_strazcu_hranic_na_dyleni

MUDr. Richard Pikner
kandidát na hejtmana Plzeňského kraje

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme