Pikner: Sjednotíme slevy ve veřejné dopravě v celém kraji

14. 9. 2016

Kandidát TOP 09 na hejtmana Plzeňského kraje Richard Pikner odpovídal na dotazy Deníku týkajících se aktuálních témat našeho kraje.

Měl by kraj dotovat veřejnou dopravu vybraným skupinám obyvatel, například seniorům a dětem?

Ano, ale ne paušálně. Sjednotíme již existující slevy pro žákovské jízdné, seniory u Českých drah a MHD v celém kraji. Rozpočet není bezedný. Přispívat chceme cíleně lidem v nouzi.

Měl by kraj navyšovat dotace do regionální železniční dopravy? (Částky se stále mírně navyšují, počet cestujících klesá)

Ne. Kraj by měl nejprve umožnit konkurenci ve veřejné dopravě a pak nakupovat služby. Vše po řádné soutěži.

Má kraj i nadále zhruba 200 miliony korun ročně dotovat provoz svých šesti nemocnic?

Ano. Nyní se bez podpory neobejdou, protože je nechceme zavřít. Je třeba hledat úspory a zvýšit příjmy. Je povinností státu a pojišťoven zajistit provoz zdravotnických zařízení.

Má kraj podporovat příliv nových obyvatel tím, že bude přispívat obcím na stavbu nájemních bytů?

Ne. Kraj a vláda mají vytvářet podmínky pro kvalitní život. Pomoc musí být komplexní, tedy dopravní obslužnost, školy a infrastruktury v obcích. Podpora bydlení je na místě pro lidi v nouzi.

Souhlasíte s tím, aby kraj vybudoval novou galerii v centru Plzně za několik set milionů korun?

Ano. Ale pouze za předpokladu spolufinancování státu či Evropské unie. Než stavět jen z krajského rozpočtu, to raději přidejme zdravotníkům, učitelům a opravme více silnic.

Je pro kraj investice do dopravní sítě (silnic 2. a 3. třídy), případně jiná investice natolik důležitá, aby se kvůli tomu zadlužil?

Ne. Kraj by se měl zadlužit jen v případě, že mu to přinese příjmy v budoucnu. O takové investici v dopravě zatím nevím, ale vhodné je to u projektů na snížení energetické náročnosti budov.

Má kraj prosazovat vznik nízkoemisních zón omezujících dopravu v centru největších měst (Plzeň, Klatovy atd.)?

Ne. Nízkoemisní zóny nepodporujeme. Více by oběma městům prospělo omezení dopravy v centru. Toto je zodpovědnost obcí a za kraj je v tomto podpoříme.

Souhlasíte s tím, že kraj provozuje na Šumavě vlastní hotel a využívá ho převážně pro své zaměstnance? (Kraj koupil hotel Malá Paříž)

Ne. Je to nesmysl. Navíc se ukazuje, že hotel je prodělečný a nemá naplněnou kapacitu. Peníze, které stojí provoz, bych věnoval zaměstnancům, ať si oni vyberou, kde dovolenou stráví.

Souhlasíte s tím, aby se na vedení kraje podílela komunistická strana? (Toto volební období měla KSČM v kraji dva radní, ČSSD sedm)

Ne. KSČM trvá na dogmatech, jež ublížily několika generacím. Tyto principy jsou neslučitelné s demokratickým hospodářstvím. Účast KSČM ve vedení kraje považuji za jejich pokrytectví.

14.9.2016 Domažlický deník str. 01 Titulní strana

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme