Nové rozdělení daní je dobrá zpráva pro obce

20. 7. 2012

Poslanecká sněmovna schválila v pátek 13. července zákon o rozpočtovém určení daní. Překvapila tím mnohé starosty obcí. Ti po mnoha zkušenostech nevěřili, že by obce mohly dostat víc peněz v době, kdy se příjmy státu z daní spíše snižují a šetří se. V době, kdy se stát snaží víc nezadlužovat. Velkým překvapením bylo také to, že se na rozdíl od minulých změn mírně ubralo největším městům.

Městům a obcím přibude v příštím roce 12 miliard korun. Významně se tak sníží rozdíl v příjmech, kdy největší město získávalo z daní na občana 6,5krát více než malá obec, přestože daně platí občané velkých měst i malých obcí stejné. Po novele by měla každá obec dostávat z daní minimálně 9 tisíc korun na obyvatele.

Tomuto zákonu ale předcházela dlouhá cesta. Dnešní předseda STAN Petr Gazdík a další starostové se snažili o zlepšení postavení obcí a venkova řadu let. V roce 2009 se jim podařilo vyjednat s tehdejším ministrem Miroslavem Kalouskem zvýšení příjmů nejmenších obcí s velkým katastrem. Pak ale starostové viděli, že pokud chtějí prosadit zájmy venkova výrazněji, musí vstoupit do vyšší politiky. Založili proto hnutí Starostové a nezávislí a s ním se spolu s TOP 09 dostali do sněmovny. Trpělivým vyjednáváním a výborným vedením poslaneckého klubu se Petru Gazdíkovi podařilo za podpory Starostů, Spolku pro obnovu venkova a Sdružení místních samospráv získat pro nový zákon překvapující množství poslanců. Pro zákon hlasovali všichni poslanci TOP 09 a Starostů a také většina poslanců ostatních parlamentních stran. Pokud zákon schválí i senátoři a podepíše prezident, bude to velká pomoc pro obce. A také dobrá zpráva zejména pro rodiče a děti, protože velká část obcí bude za nově získané peníze chtít opravovat a vybavit školy. Určitě to také pomůže ekonomické situaci, neboť obce budou rychle investovat v tisících drobných zakázkách. Doufejme, že zákon začne platit od ledna 2013. Ale pro jistotu – neměli bychom raději ještě všichni oslovit svou senátorku či senátora, aby pro tento zákon určitě zvedli ruce?

 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme