Martin Kříž: Láká mě neprozkoumané

15. 2. 2013

Na otázky čtenářů odpovídal předseda Klubu přátel Klatovska Martin Kříž

Klatovy – Na otázky čtenářů Klatovského deníku dnes odpovídá předseda Klubu přátel Klatovska a zastupitel Klatov Martin Kříž (na snímku).

Co vás na historii Klatov zaujalo nejvíce? Objevil jste někdy něco překvapivého?

Občas se něco zajímavého najde. Většinou úplnou náhodou. Před více než deseti lety jsme objevili s Otakarem Štáhlichem litinovou sochu sv. Jana Nepomuckého, který dnes stojí poblíž hlavní pošty. Tenkrát byl schovaný a zapomenutý za štosy střešní krytiny v kryptě arciděkanského kostela. Někdy se mi do rukou dostane velmi zajímavý dobový snímek Klatov, ze kterého se dají vyčíst různé neznámé detaily, jindy se mi podaří podívat do neprozkoumaných míst. Předloni jsem se například dostal do starých dolů pod Strážovem či do středověkého sklepení v Beňovech, rozšířeného ve druhé polovině 20. století na kryt. Dnes se tam dá vstoupit jen úzkou šachtou ve falešné studni. V současné době jsem po dohodě s majitelem několikrát navštívil rozsáhlé sklepení zámku v Nemilkově, které jsem zdokumentoval.

Co vás baví více – politika nebo historie?

Baví mě obojí, ale rozdílným způsobem. Dlouhodobě se zajímám o region, ve kterém žiji. Začal jsem nejdříve s tím, co nám zanechali naši předci. Historie se mnohdy opakuje a lze si z ní vzít poučení i pro dnešní dobu. Později jsem se zapojil do komunální politiky, která pro mě představuje aktivní občanský zájem o rozvoj konkrétní obce či regionu. Politika je dnes slovo, které mnohé spíše odpuzuje, a nedivím se tomu. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že komunální je hlavně o práci. Třeba opravit rozbitou komunikaci se musí a je jedno, zda u toho přemýšlíte více doprava nebo doleva.

Zasadili jste se o to, aby to na Hůrce žilo, plánujete tam ještě nějakou úpravu? Jaké akce tam budou letos?

Klub přátel Klatovska funguje už 13 let. Hůrku máme v nájmu od města od roku 2006. Lidé se letos můžou opět těšit na už osvědčené a tradiční akce. Opět začínáme 30. dubna pálením čarodějnic a májovou veselicí, v červnu bude oblíbená akce pro děti Z pohádky do pohádky, domlouváme s ochotníky řadu divadelních představení, uskuteční se několik hudebních vystoupení, svatomartinský lampiónový průvod a řada dalších akcí. Hledáme i dobrovolníky, kteří by měli chuť se do přípravy těchto akcí zapojit. Jde například o zajištění stanovišť na akci Z pohádky do pohádky apod. Případní zájemci najdou kontakt na www.kpk.klatovynet. cz/kpk. Jinak vloni jsme rozšířili pergolu u pódia a drobnější úpravy provedeme i letos. Každý rok se snažíme něco vylepšit.

Píšete knihy, prospekty, bádáte v historii, jste zastupitelem, máte čas někdy relaxovat?

Volného času příliš nemám. Jsem zvyklý stále na něčem pracovat. Snažím se věnovat rodině a malému synovi. Přiznám se, že už si nepamatuji, že bych jen tak odpočíval. Ale rozhodně si nestěžuji, naopak. Práce, kterou dělám, je různorodá, zajímavá a hlavně mě baví. Před spaním občas sáhnu po nějaké dobré knize. Teď ale momentálně studuji odbornou literaturu pro svoji diplomovou práci.

Kandidoval jste na starostu, šel byste do toho znovu?

Velice si vážím Karla Schwarzenberga, měl jsem možnost se s ním několikrát setkat a jeho názory a postoje mě oslovily. On byl také jeden z důvodů, proč jsem v roce 2010 kandidoval v komunálních volbách za TOP 09. Jako lídr kandidátky jsem byl tedy i jedním z možných kandidátů na starostu. Myslím si, že mám městu stále co nabídnout, a nerad odcházím od rozdělané práce, takže do zastupitelstva města bych rád kandidoval i v příštích volbách.

Zdroj: Téma: Plzeňský kraj | 15.2.2013 | Klatovský deník | Strana 2 | Klatovsko | DANIELA LOUDOVÁ

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme