Kulaté stoly Hospodářské komory Plzeňsko

1. 10. 2012

Politici, kteří se ucházejí o křesla v krajském zastupitelstvu, debatovali na téma zaměstnanost a vzdělávání na středních školách

Plzeň OE Okresní hospodářská komora (OHK) Plzeňsko připravila před krajskými volbami takzvané diskuzní stoly s politiky. Předseda OHK Plzeňsko Miloslav Zeman ve středu v Prezidentském salonku v Měšťanské besedě přivítal zástupce tří politických stran ucházejících se o hlasy voličů v říjnových volbách. Za ODS přišla Věra Rubáková, která kandiduje na desátém místě. Koalici za Plzeňský kraj zastupoval její lídr Petr Náhlík a za TOP 09 a Starosty dorazil lídr kandidátky Pavel Čížek.

Tématem diskuze se staly problémy, které trápí podnikatele a průmysl OE zaměstnanost a vzdělávání. „Vzdělávání v technické oblasti je na ústupu, převládají filozofické a akademické obory. Společnost to již zaregistrovala, ale zatím nevidíme žádné kroky, které by vedly k nápravě," řekl za OHK Zeman.

Obory nekopírují potřebu trhu

Předseda podotkl, že podnikatelé jako ti, kteří vytvářejí pracovní místa a hodnoty, by měli být politiky vyslyšeni, jaké odborníky a profese potřebují a jakým směrem by se mělo školství ubírat. „Nezažili jsme besedu, natož aby vznikaly statistiky, jaká je potřeba pracovní síly na trhu," řekl Zeman.
V Plzni existuje firma zaměřená na letecký průmysl, ale v Čechách nenajdeme školu, která by žáky připravovala v tomto směru," konstatoval předseda OHK Plzeňsko s tím, že letectví zažívá v Evropě nevídaný boom.

S ohledem na to, že Krajský úřad Plzeňského kraje spravuje střední školy, zajímalo Zemana, jak by politici zvrátili trend nezájmu o maturitní a učňovské technické obory.
Věra Rubáková (ODS) uvedla, že problém spatřuje ve slučování nesourodých škol. Jako příklad uvedla Střední odborné učiliště v Plané se základní školou. „Tím klesá efektivita a kvalita vzdělávání," myslí si Rubáková.

Další problém politička vidí v tom, že obory na středních školách nereflektují potřeby trhu. „Nezaznamenala jsem, že by kraj vstupoval do diskuze s podnikateli, kteří vytváří pracovní místa. Myslím si, že je nutné udělat analýzu potřeb podnikatelů a poté podle toho vytvořit nabídku oborů. Když vytvoříme obory odpovídající potřebám trhu, zvýšíme tím zaměstnanost," uvedla Rubáková.
Petr Náhlík (Koalice pro Plzeňský kraj) považuje za důležité větší propojení školské teorie s praxí. „Dříve se učni či středoškoláci učili pro konkrétní firmu. Myslím si, že v tom je dnes klíč pro řešení středního školství. Poté klesne nezaměstnanost mládeže a firmy dostanou odborníky, jaké potřebují," tvrdí Náhlík s tím, že by náklady na vzdělávání studentů či učňů měly být pro firmy položkou odečitatelnou z daňového základu.

Náhlíka překvapilo, že ačkoli v regionu působí firmy, jako Bohemia Sekt, Plzeňský Prazdroj či Stock, tak nikdy nezaslechl, že by se na středních školách v kraji učily obory zabývající se potravinářstvím či chemií související s potravinářstvím.

Pavel Čížek (TOP09/STAN) vidí cestu v přesvědčování rodičů a dětí o kvalitě škol, ve výuce cizích jazyků či v lepší informovanosti o uplatnění absolventů. „Školy by měly mít žebříčky, jak se uplatnily jejich absolventi, a měly by o tom informovat rodiče," myslí si Čížek s tím, že řešením není škrtání nabídky některých oborů a ponechání pouze technických. Jako radní či zastupitel by se zasadil o rozšíření praxe na učilištích i odborných školách. „Aby studenti či učni trávili co nejvíc času v podnicích a udělali si obrázek o tom, co je čeká," uvedl.

Podle Čížka nelze děti nutit, aby se učily něco, co nechtějí. „Nabídka je široká, 128 oborů je hodně, ale některé naplní pouze pět či šest učňů a hledejme důvod," konstatoval kandidát na hejtmana.
Čížek si myslí, že na atraktivitě technických oborů ubírá najímání pracovních agentur lidi na krátkodobé zakázky. „Přemlouvejte rodiče, aby dítě dali na soustružníka,když vidí, že ho agentura umístí třeba jen na dva měsíce," řekl.

Miloslav Zeman uvedl, že komora s obavami sleduje nárůst skupiny lidí, kteří nepracují kvůli dluhům a následným exekucím. „Když ti lidé nastoupí do práce, tak jim z jakéhokoliv platu zbude minimální mzda," všiml si Zeman. Na závěr měli politici jmenovat oblast,na kterou by se po zvolení zaměřili a zároveň podpořili zaměstnanost. Věra Rubáková uvedla, že bude klást důraz na zvýšení atraktivity technických oborů. Petr Náhlík kromě technických oborů vyzdvihl veřejnou dopravu zajišťující dostupnost do škol či zaměstnání. Pavel Čížek uvedl rozdělování peněz na regionální rozvoj do co nejvíce míst a posílení Místních akčních skupin při rozdělování peněz.

Záznam besedy můžete vidět na www.ohkplzensko.cz.

Zdroj: 29.9.2012 | Plzeňský deník | Strana 16 | Inzerce | MARTIN ŠVEC

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme