Kříž: Klatovská rozhledna přivítá veřejnost po 50 letech

4. 8. 2015

Lidé letos budou mít jedinečnou šanci vystoupat na rozhlednu, která byla pro veřejnost desítky let uzavřena. Řeč je o věži na Hůrce v Klatovech. Město navíc plánuje objekt zrekonstruovat a zprovoznit tak, aby v dalších letech fungoval po celou turistickou sezónu.

„Rozhlednu letos otevřeme 22. srpna a pravděpodobně také na jeden den v září. Technici Správy nemovitostí Klatovy na objektu provedli několik úprav, díky kterým na její vrchol budou moci vkročit lidé,“ sdělil Právu klatovský místostarosta Martin Kříž (TOP 09).

Podle vedoucího technika Martina Červenky šlo o drobnosti: „Spravili jsme fošny na lávce, po které se chodí, doplnili jsme zábradlí u vstupu na lávku a celé ho natřeli,“ říká.

Město, které objekt pronajímá spolku Klubu přátel Klatovska, už plánuje další úpravy. Záležet však bude na částce, kterou si práce vyžádají.

Stavba potřebuje celkovou rekonstrukci. Už příští rok chceme rozhlednu zprovoznit tak, aby byla sezónně otevřena co nejdéle,“ líčí Kříž.

V místě stál od 18. století kostel sv. Anny, který v rámci reforem zrušil Josef II. Stavba chátrala až do konce 19. století, kdy se objektu chopily různé spolky. Díky veřejné sbírce byly opraveny zdi, mezi kterými v místě původní kaple vznikla restaurace a rozhledna.

„Dřevěná rozhledna přestala fungovat po roce 1929. Byla ve velmi špatném stavu a navíc se nakláněla. Místo ní vznikla nová, cihlová, která tu stojí doposud. Zároveň došlo k navýšení plošiny nad presbytářem,“ popisuje Kříž. Přesto je dnes výhled omezený.

Na vrchol stavby se podle Kříže nesmělo od roku 1963. „Na rozhlednu byly tehdy umístěny antény pro vysílání programu České televize. Před vysílač si nikdo nesměl stoupnout. Doba ale pokročila a dnes nic nebrání tomu, aby lidé na ochoz vstoupili,“ dodává na závěr Kříž.

8.2015 Právo str. 11 Region Čechy                                                                                  Jan Švábek

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme